07/01/2011 | Yazar: Mehmet Efe Fırat

Ev işlerinde harcadıkları zamanı geri isteyen kadınlar, torba yasa tasarısıyla esnek çalışmanın kurallaştırılmasına karşı çıktıktılar.  

‘Erkeklerden Alacaklıyız!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Ev işlerinde harcadıkları zamanı geri isteyen kadınlar, torba yasa tasarısıyla esnek çalışmanın kurallaştırılmasına karşı çıktıktılar.
 
Sosyalist Feminist Kolektif’in (SFK) çağrısı ile bir araya gelen kadınlar, 5 Ocak’ta, Galatasaray meydanında, “Erkeklerden Alacaklıyız!” sloganıyla dikkat çekici bir eylem gerçekleştirdiler.
 
Ev işlerinde harcadıkları zamanı geri istediklerini, torba yasa tasarısıyla esnek çalışmanın kurallaştırılmasına karşı çıktıklarını belirten kadınlar “Erkeklerden Alacaklıyız!” sloganıyla dikkat çekici bir eylem gerçekleştirdiler.
 
Eylem sırasında projektörle “erkeklerden alacaklıyız !” sloganı yansıtıldı. Dövizleri, bayrakları ve coşkularıyla SFK’nın eylemi yoldan geçen kadın, erkek herkesin dikkatini çekti. Basın açıklamasının ardından kadınlar, “Haydi kadınlar yan yana” şarkısı ve alkışlar eşliğinde Sosyalist Feminist Kolektif’in ofisine kadar yürüdüler.
 
“Emeğimizin adının konmasını ve karşılığını istiyoruz!”
 Yapılan basın açıklamasından ;
“Ev ve bakım işlerine harcadığımız saatlerimizi, günlerimizi, yıllarımızı geri istiyoruz!”
“Hem evde hem işte çalışıyoruz ve çifte mesai yapıyoruz. Bu nedenle de erken emeklilik istiyoruz!”
“Emeğimizin adının konmasını ve karşılığını istiyoruz!”
“Esnek değil, yarı zamanlı değil; güvenceli, eşdeğer işe eşit ücret ödenen işlerde çalışmak istiyoruz ve “erkek işleri”nde kota talep ediyoruz!”
“Özel hayatımızdan sorularınızın/ellerinizin çekilmesini ve meslek eğitimlerine kota koyulmasını talep ediyoruz!”
“İş hayatının her kademesinde yer almak ve özellikle de bize kapalı olan yönetim kademelerinde söz sahibi olmak için kota talep ediyoruz!”
“Çocukların babaları da var; erkeklerin gerçekten babalık yapmalarını sağlayacakları devredilemez babalık izni istiyoruz! 50 kişinin çalıştığı her iş yerine kreş, 50 kişinin altında çalışanı olan iş yerlerinden ise kreş yardımı talep ediyoruz!”
“Aileye, evliliğe mahkûm edilmeden tek başımıza yaşabilmek için babadan ve kocadan bağımsız sağlık sigortası güvencesi ve işsizlik ödeneği talep ediyoruz!”
“Evde, işte, sokakta ve hayatın her alanında cinsiyetçi işbölümü ve uygulamalarını reddediyoruz!
“Erkeklerden alacaklıyız ve geleceğimizi istiyoruz!”
 


Etiketler: insan hakları
nefret