12/05/2015 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL’nin ‘Yeni Medya Okulu’nda konuşan Gazeteci Buğra Tokmakoğlu, ‘Eşcinseller haber yaparak dünyayı değiştiriyor’ dedi.

Kaos GL’nin “Yeni Medya Okulu”nda konuşan Gazeteci Buğra Tokmakoğlu, “Eşcinseller haber yaparak dünyayı değiştiriyor” dedi. Gazeteci Mehmet Atakan Foça ise muhabir adaylarına sosyal medya eğitimi verdi.

 

Kaos GL’nin bu yıl ilkini düzenlediği “Yeni Medya Okulu” 14 şehirden 20’yi aşkın muhabir adayının katılımıyla Ankara Neva Palas Otel’de başladı. Farklı şehirlerdeki LGBTİ oluşumlarını ve aktivistlerini sosyal medya alanında güçlendirmek ve KaosGL.org’un gönüllü muhabir ağını genişletmek için yapılan okulun ilk gününde temel haber yazım ve sosyal medya atölyeleri yapıldı.

Kaos GL’den Seçin Tuncel ve Yıldız Tar’ın açılış konuşmalarıyla başlayan okulun ilk atölyesinde Gazeteci Buğra Tokmakoğlu, “haber” ve “gazete” kavramlarının tarihsel arka planını aktardı.

Haber unsurları, bileşenleri, konu ve yöntemine ilişkin uygulamalı bir atölye yürüten Tokmakoğlu, LGBTİ haberciliğinin önemine de değindi.

 

“KaosGL.org vasıtasıyla LGBTİ’ler görünür oluyor”

Tokmakoğlu, hak temelli haberciliğin ana akıma alternatifler yaratmak açısından çok gerekli ve önemli olduğunu belirterek, “Sesi duyulmayanların görünür olması ve toplumsal farkındalığın gelişmesi için alternatif haber mecralarını güçlendirmemiz gerekiyor. Bu açıdan Kaos GL’nin yayıncılığı ve bugüne kadar yaptıkları örnek teşkil ediyor. LGBTİ gündemini hak temelli bir bakış açısıyla görünür kılan Kaos GL vasıtasıyla aslında bir bütün olarak LGBTİ’ler doğru bir temsille görünür olmuş oluyor” dedi.

 

Alanlarda olmak kadar yazıp çizmenin ve haber yapmanın da aktivizm olduğunu vurgulayan Tokmakoğlu, “Eşcinseller haber yaparak dünyayı değiştiriyor. Kendini anlatıyor ve mücadelesinin farklı kanallardan toplumla buluşmasını sağlıyor” şeklinde konuştu.

Sosyal medyanın incelikleri

Gazeteci ve sosyal medya uzmanı Mehmet Atakan Foça’nın yürüttüğü sosyal medya atölyesinde ise haberci ve aktivistlerin Twitter’ı daha aktif nasıl kullanabileceği tartışıldı. Foça, Tweetdeck gibi programların kullanımı, Twitter üzerinden detaylı arama, habere ulaşma ve doğrulama konularında uygulamalı olarak eğitim verdi.

Kaos GL’nin “Yeni Medya Okulu” yarın (13 Mayıs) “Dijital Güvenlik” ve “Dijital Hikaye Anlatma” atölyeleri ile devam edecek. Temel haber yazım tekniklerini öğrenen ve örnek haberler hazırlayan muhabir adayları, yarınki atölyelerde sosyal medya becerilerini geliştirecek.

*Yeni Medya Okulu Kaos GL Derneği’nin de partneri olduğu APC’nin “İnternet ve Cinsel Haklar” projesi kapsamında İsveç Kalkınma Ofisi SİDA tarafından desteklenmektedir.

*Bu etkinlik Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları Aracı (DİHAA) tarafından finansal olarak desteklenen Nefret Etme Projesi kapsamında Pembe Hayat ve Kaos GL Dernekleri tarafından gerçekleştirilmiştir.


Etiketler: medya
İstihdam