22/05/2008 | Yazar: Kaos GL

İnsan Hakları Örgütü’nün Türkiye eşcinsel raporundan: Türkiye’de birçok eşcinsel vata

‘Eşcinseller korku içinde’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı İnsan Hakları Örgütü’nün Türkiye eşcinsel raporundan: Türkiye’de birçok eşcinsel vatandaş utanç duygusuyla felç olmuş durumda, korku dolu hayatlar sürüyor.

İnsan Hakları izleme Örgütü, Türkiye’de yaşayan gey, lezbiyen, travesti ve transeksüellerle görüşerek, "Kurtuluşumuz için Bize Bir Yasa Gerek: Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet, Cinsellik ve insan Hakları" adıyla bir rapor yayımladı.

Rapor, Türkiye’ye Ekim ve Kasım 2003 ve 2007’de yapılan dörder haftalık alan ziyaretlerinde yapılan araştırmalara dayandırıldığı. Görüşmeler, 2003’te Ankara, İstanbul ve İzmir’de, 2007’de Ankara, İstanbul ve Van’da yapıldı, örgüt, raporu hazırlarken hükümet yetkilileri, insan hakları ve sivil toplum kuruluşları aktivistleri, akademisyen ve tıp camiasıyla da görüştü. Türkiye’de eşcinsellerin felç olmuş durumda korku dolu hayatlar sürdüğünün vurgulandığı raporda, "Çok uzun bir süredir polis tarafından istismar edilip sadist davranışlara maruz bırakıldıkları gibi bu durum hâkimler ve savcılar tarafından da göz ardı ediliyor. Yapılan reformlara rağmen, kötü muamele vakaları halen devam ediyor" denildi. Raporda ordunun eşcinsellere davranışları da eleştiri konusu oldu. Raporda dikkat çeken diğer tespitler şöyle:

• Eşcinsel erkeklere karşı saldırılar, hâlâ polis tarafından sık sık teşvik ediliyor ve hatta bazen de polis bu suçu bizzat işliyor.

• Travesti ve transseksüeller damgalanma ve şiddete maruz kalıyor; askeri ve tıbbi alanlarda ayrımcılık yoğun yaşanıyor ve demek kurma ve ifade etme özgürlüklerine karşı kısıtlamalar halen sürüyor.

• Çeteler, yeteri kadar "erkeksi" olmayanlara karşı taşıdıkları önyargılarla harekete geçerek ya şiddet uygulamak ya da hırsızlık yapmak amacıyla, eşcinsel erkeklerin buluştukları mekânlara gidiyor ve internet sitelerini ziyaret ediyorlar. Polis bunlara karşı yeterli derecede önlem almıyor; hatta bazen kurbanları ya suçluyor ya da daha da fazla istismar ediyor. Mahkemeler, eşcinsel erkekleri öldüren katillerin cezalarını kurbanlarının eşcinselliğinin katillerini "kışkırttığı" fikriyle indiriyorlar.

*Raporun tamamını aşağıdaki adresten okuyabilirsiniz:

http://hrw.org/reports/2008/turkey0508/turkey0508tuweb.pdf

Etiketler: insan hakları
İstihdam