30/01/2015 | Yazar: Kaos GL

İstanbul Sözleşmesi Türkiye İzleme Platformu, GREVIO aday belirleme sürecine dahil edilmemelerini eleştirerek Prof. Dr. Feride Acar’ın GREVIO adaylığını desteklediğini açıkladı.

‘Feride Acar’ın GREVIO adaylığını destekliyoruz!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İstanbul Sözleşmesi Türkiye İzleme Platformu, GREVIO aday belirleme sürecine dahil edilmemelerini eleştirerek Prof. Dr. Feride Acar’ın GREVIO adaylığını desteklediğini açıkladı.
 
İstanbul Sözleşmesi Türkiye İzleme Platformu Prof. Dr. Feride Acar’ın GREVIO adaylığını desteklediğine dair yazılı bir açıklama yayınladı.
 
GREVIO adaylarının belirlenme sürecini de içerecek şekilde, sözleşmenin uygulanması ve izlenmesine dair çalışmalar yapmak üzere 86 bağımsız kadın ve LGBTİ örgütünün yer aldığı İstanbul Sözleşmesi Türkiye İzleme Platformu destek açıklamasında şunları belirtti:
 
“Prof. Dr. Feride Acar, İstanbul Sözleşmesi’nin hazırlanması sürecinin her aşamasında (bu fikrin doğuşundan Sözleşme metninin yazımına kadar) bağımsız uluslararası uzman ya da Türkiye temsilcisi olarak fiilen yer almıştır. Bu uluslararası müzakere sürecinde, İstanbul Sözleşmesi’nin günümüz uluslararası insan hakları standartlarına uygun ve özellikle (kadının insan haklarının temel belgesi olarak kabul edilen) Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW) ile paralel hükümler içeren bir metin olarak ortaya çıkması için uğraşmıştır. Sözleşme’nin gelişme sürecini ve metnin farklı aşamalarını hem kadın hareketi hem de ilgili devlet kurumları ile paylaşmaya ve geri bildirim almaya önem vermiş, Sözleşme’nin Türkiye’de görünürlük kazanması için çok sayıda çalışma yürütmüştür.”
 
GREVIO sürecinde yaşanan sıkıntılar
 
Prof. Dr. Feride Acar’ın, Türkiye’yi GREVIO’da başarıyla temsil edecek ve Türkiye’de imzalandığı için tarih boyunca “İstanbul Sözleşmesi” olarak anılacak bu Sözleşme’nin uygulanması konusundaki kriterlerin belirlenip yerleştirilmesinde de etkili rol oynayacağını belirten Platform GREVIO sürecinde yaşanan sıkıntıları ise şöyle hatırlattı:
 
“İstanbul Sözleşmesi, tüm taraf devletlere, bu alanda çalışan kadın örgütleri ile “her aşamada eşgüdümlü bir çalışma” zorunluluğu getirmektedir. Buna rağmen, İstanbul Sözleşmesi Türkiye İzleme Platformu ve platform üyesi 86 bağımsız kadın ve LGBTİ örgütü, bu konuda yazılı ve/veya sözlü taleplerine rağmen, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın (ASPB) GREVIO Türkiye adaylarının belirlenmesi için başlattığı sürece dâhil edilmemiştir. Bu süreçte Platform, ASPB’nin kendi yöntem ve adaylarını dayatmak için yarattığı zaman baskısı nedeniyle, kadın hareketinin desteklediği altı adayını (Canan Arın, Feride Acar, Hülya Gülbahar, Pınar İlkkaracan, Şehnaz Kıymaz, Yakın Ertürk) belirleyip ASPB’ye bildirmiştir. Platform adaylarının tümü, kadına karşı şiddetle yıllardır mücadelede eden ve Avrupa Konseyi tarafından beklenen özellikleri fazlasıyla karşılayan ehil kadınlardır. Bu adaylar içinden Prof. Dr. Feride Acar, 28 Ocak 2015 günü adaylık için Bakanlığa başvurusunu iletmiştir.” 

Etiketler: kadın
İstihdam