28/01/2013 | Yazar: Kaos GL

Murat Tosyalı’nın 5-26 Şubat’ta Mabeyn Gallery’de açacağı solosu ‘Futbolu Seviyorum’ daha önce yaptığı toplumsal cinsiyet kavramına ilişkin araştırmalarının bir devamı niteliğinde.

‘Futbolu seviyor musun?’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Sanatçı Murat Tosyalı’nın “Futbolu Seviyorum” isimli kişisel sergisi 5 Şubat’ta açılıyor.
 
Murat Tosyalı’nın 5-26 Şubat 2013 tarihleri arasında Mabeyn Gallery’de açacağı solosu “Futbolu Seviyorum” daha önce yaptığı toplumsal cinsiyet kavramına ilişkin araştırmalarının bir devamı niteliğinde.
 
Daha önce güreşçileri (“Er Meydanı”), Yeşilçam kadın starlarını ele alan Tosyalı, sıranın neden futbolculara geldiğini şöyle anlatıyor:

“Şimdi de futbolcular üzerine odaklanıyorum. Futbolcular benim için Türkiye’de cinsiyetin toplum tarafından nasıl inşa edildiğinin en önemli ve biricik göstergeleri...”

Alex, Messi gibi futbolcu portreleri temsil ettikleri erkeklik, başarı, iktidar gibi değerlerle izleyicinin bakışıyla yeniden tarif edilmeyi bekliyorlar. Askere gitmek üzere olanların heteroseksüel ya da eşcinsel olup olmadığını anlamak için sorulan soruların başında gelen “futbolu seviyor musun?”dan yola çıkan Tosyalı, sergisi aracılığıyla futbolu niye bu kadar seviyoruz sorusuna yanıtlar arıyor.
Bu çocukluğuma dair bir mevzu”
 
Tosyalı sergi öncesinde futbolun ve futbol figürlerinin hangi yollarla bir “erkek” modeli yarattığını anlattı. Milliyet’ten Ulaş Gürşat’ın sorularını cevaplayan sanatçı, şunları söyledi:
 
Bu çocukluğuma dair bir mevzu. Erkek olmanın hallerinden bir tanesi de futbol oynamaktır sanırım. Futbolu seviyorum çünkü bir anlamda erkek erkeğe beraber olmanın bir durumu. Diğer yandan da iktidar çekişmeleri, dostane alışverişler, sert küfürleşmeler, simgesel değiş tokuşlar, fiziki temasların savaş alanı. Bu sınırlandırılmış ve tanımlanmış alanda yani futbol sahasında, bir ilişkiler yumağı örülüyor. Bu örgünün görünen yüzü doksan dakikalık maç süresi olurken geri planında ise toplumsal cinsiyetten erkek erkeğe beraberlik durumuna, şike iddialarından milyon dolarlık spekülasyonlara, siyasi çekişmelerden medya kavgalarına kadar birçok damardan beslenen bir sosyal olgu yer alıyor.”
 
“Portrelerini yaptığım futbolcuların da sergimi görmelerini isterim”
 
Serginin kimin ilgisini çekeceğini düşünüyorsunuz sorusunu ise sanatçı Tosyalı şöyle cevapladı: “Hiçbir zaman kendi sergim için belli bir izleyici profili çıkarmaya çalışmadım. Bu sergimi de herkesin görmesini isterim. Hatta portrelerini yaptığım futbol dünyasının önde gelen isimlerinin dahi görmelerini isterim.”
 
Portrelerini yaptığı isimleri seçmesinde özel bir neden olmadığını belirten sanatçı, “herkesin bildiği figürleri kullanmak istedim. Alex, Manuel Fernandes, Felipe Melo gibi. Rol model olarak da en çok öne çıkan isimler bunlar.” dedi.
 
“Beraberlik, güç, iktidar ve politika”
 
Murat Tosyalı “futbol”un kendisi için ne anlam ifade ettiğine dair ise şunları söyledi: “Futbol benim için beraberlik, güç, iktidar ve politikayı ifade ediyor. Bence bütün bu kavramların Türkiye’de en önemli sembollerinden biri futbol. Bunun nedeni erkeklerin futbol üzerinden çekişmeler yaşadıkları, arkalarında milyonlarca taraftarı temsil ettiklerini düşündükleri bir platform olması. Bir spor dalından öte, sanki bir kriz masası kurulmuşçasına kurgulanmış televizyon programları, futbolcuların magazin dünyasındaki boy gösterişleri, transfer ücretleri, kitlelere kayıtsız kalamayacakları bir popüler kültür vaat ediyor.”

Etiketler: kültür sanat
İstihdam