04/04/2016 | Yazar: Melahat D

Video Aktivizmi Programı’nın son atölyesinde ‘Hukuk ve İmaj’ konuşuldu.

‘Görüntü, izleyen herkesi tanık haline getiriyor’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Video Aktivizmi Programı’nın son atölyesinde “Hukuk ve İmaj” konuşuldu. 

Kaos GL’nin, sokak hareketlerinin ve toplumsal mücadelelerinin tarihini kayıt eden; gerçeğin tanığı ve göstereni olan Ankara sokaklarının müdavimi Seyr-i Sokak aktivistlerinin yol arkadaşlığıyla yaptığı Video Aktivizmi Programı’nın son atölyesinde “Hukuk ve İmaj” konuşuldu.

“Görüntü, izleyen herkesi tanık haline getiriyor”

Seyri Sokak aktivistlerinden Oktay İnce sunumunda görüntüyü gören herkesin tanık olduğuna dikkat çekti: “Son yılarda fotoğraf, el kamerasının da ucuzlaması, herkesin kullanabileceği bir hale gelmesiyle görüntü üretimi arttı ve bizler görüntü üreticileri haline geldik. Yasal olarak hangi görüntüler mahkemede kullanılabilir, hangileri kullanamaz, hangi görüntüler çekilebilir, çekilemez tüm bunlara dair yasal düzenleme yapmak zorunda kaldı devlet. Görüntünün davalarda temel unsur haline gelmesi devletin suçu önleme ve izlemede mobese sistemi kurmasıyla oldu. Devlet kendi görüntü kayıt sistemini oluşturmak istiyor, kendisini görüntüleyen insanları değil. Artık uyguladığı şiddeti gizlemek yerine gösterdiği bir sürece girdi. Ancak görüntü,  suçu görüntülen bir kanıt aracı haline geliyor, onu izleyen herkesi de canlı tanık haline getiriyor. Örneğin Ethem’i polisin, vurmadığına inandıramaz artık. Görüntülerin hukuk alanında baskın bir rolü var. Yargılama sürecinde canlı tanığın yerini görüntünün aldığını, görüntü yoksa olay yokmuş gibi davranıldığını da görmekteyiz.”

“Burada görüntü çekmek yasaktır yazmayan her yerde çekim serbest olmasına rağmen polis insanların telefon ve kameralarına el koyabiliyorlar yıldırmak için. Peki biz yakalanmadan, kendimizi savunarak bize karşı işlenen suçları nasıl yakalayabiliriz? Bizim pratikte iki şeye dikkat etmemiz önemli, görüntüleme haklarımız ve görüntünün önemi. Hukukun imaj ilişkisi eşleşmeler şeklinde ilerler. Fotoğraftan öncede robot resim yaygındı. Suçlunun kimliği devletin ilk aradığı ilk şey olduğundan eylemlerde yüzünü örtme yasağı çıktı. Kaos GL bir sayısında ki resim için yargılandığında da görsel imajın genişliğini gördük.”

“Neyi güçlendirmek istiyorsak montajımızı ona göre yapmalıyız”

“Gündelik hayatımızda görüntünün gücü diye bir şey var bu gücü politik, hukuki olarak etkin aktif olarak kullanabilmemiz önemli. Kimin tarafındaysak ona zarar vermeyecek bir montaj düşünmeliyiz, neyi güçlendirmek istiyorsak montajımızı da ona göre yapmalıyız. Örneğin polisin şiddetini değil insanların ona karşı koyabilme gücünü göstermeliyiz. LGBT lerin eyleminde karşısına aldığı heteroseksizmi detekleyen bir şeye değil, etkinliği güçlendirecek bir şekilde kamerayı çevirmek önemli. Duygular insanlardan çıkar, soru sorabilir ve oranın duygusunu, çeşitliliğini böyle aktarabilirsin. Film içinde çatışma barındırıyorsa güçlü olur.”

İlgili haberler

LGBTİ’ler için Video Aktivizmi Atölyeleri başlıyor!


Etiketler: kültür sanat
İstihdam