13/11/2017 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Derneği Medya Okulu son günü, KaosGL.org editörlerinden Aslı Alpar’ın ‘Haberin Görseli’ atölyesi ile başladı.

‘Haberin görseli, haber kadar özenli olmalı’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği Medya Okulu son günü, KaosGL.org editörlerinden Aslı Alpar’ın “Haberin Görseli” atölyesi ile başladı.

Fotoğraf: Deniz Girgin

Kaos GL Derneği Medya Okulu’nda dün, ilk atölye Aslı Alpar’ın “Haberin Görseli” atölyesiydi. KaosGL.org editörlerinden Aslı Alpar, 10-12 Kasım tarihleri arasında Ankara’da gerçekleşen Medya Okulu’na Ankara, Bursa, Çanakkale, Denizli, İstanbul, İzmir ve Kocaeli’den KaosGL.org muhabir, yazar ve adaylarına haber görseli seçiminde dikkat edilmesi gereken detaylardan bahsetti.

Konuşmasına imgelerden başlayan Alpar, medyada kullanılan görsellerin bir süre sonra temsil ettiği şeyden daha kalıcı olduğuna ve bu gücün imgenin görme biçimleri ile olan bağdan kaynaklandığına değindi.

“Görseliniz de haberiniz gibi hak temelli ve özenli olmalı”

Haber ya da yazımızda kullanılan görselin okurla paylaşılan bilgiyi ya da anlatılan olayı temsil edecek yegâne parça olduğunu ifade eden Alpar şöyle devam etti:  “Seçtiğimiz görsel tesadüf değil her zaman bir politik tercihin sonucudur. Bu görsel tıpkı haber yazarken kullandığınız dil gibi nesnel, özenli ve hak temelli olmalı, aksi halde haberiniz ya da anlatınız zarar görecektir.”

“Medya, kadın ve LGBTİ’leri heteroseksist bir görme biçimi ile temsil ediyor”

Alpar konuşmasını, medyada görsel temsil örnekleri vererek sürdürdü. Katılımcılarla birlikte gazetelerde LGBTİ ve kadınların hangi haberlerde temsil edildiği ve temsil biçiminin ne olduğu örnekler üzerinden tartışıldı. Alpar, “Medya LGBTİ’leri ve kadınları görsel olarak temsil etmiyor ya da hetorseksist, erkek egemen bir görme biçimi ile var ediyor. Kendi haberimizde bu algıyı yeniden üretmemeye dikkat etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Şiddet görsellerini kullanmamak

Haber görseli seçerken dikkat edilmesi gereken detaylardan bahseden Alpar, kullanılan görüntünün güncel olup olmadığının ve kaynağının belirtilmesi, insana ya da hayvana yönelik şiddet içermemesi, mümkün olduğunca özenli ve yeni bir görsel kullanılması gerektiğini hatırlattı. “Haberin Görseli” atölyesi hak temelli habercilikte kullanılmaması gereken görsel malzemelerin de konuşulmasının ardından sona erdi.

Kaos GL Medya Okulu son gününe, Yıldız Tar'ın "Eleştirel Medya Okuması" atölyesi ile devam etti. 

İlgili haberler:

“Söyleşide doğru sorular doğru sonuçlara götürür”

“Temsil edilişimizi sevmiyorsak kamerayı elimize almak zorundayız”


Etiketler: medya
İstihdam