23/10/2017 | Yazar: Seçin Tuncel

Kıbrıs’ın kuzeyinden gazeteciler deneyimlerini paylaştı.

‘Hak haberciliği ‘iyi niyete’ bağlı olmamalı’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Konuşulmayanı Konuşalım” konferansında teoriden pratiğe medyada LGBTİ tartışıldı. Kıbrıs’ın kuzeyinden gazeteciler deneyimlerini paylaştı.

Kıbrıs Toplum Medyası Merkezi tarafından Kuir Kıbrıs Derneği ve Thomson Vakfı ortaklığıyla yürütülen Konuşulmayan/Unspoken Projesi, kapsamında “Konuşulmayanı Konuşalım” konferansı yapıldı.

20-21 Ekim tarihleri arasında Lefkoşa’da yapılan konferansta iki gün boyunca medya, sağlık, eğitim, feminizm, queer teori, LGBTİ hakları, cinsellik ve engellilik konuları tartışıldı.

Konferansta Konuşulmayan Projesi kapsamında yapılan ve Kıbrıs Türk toplumunun LGBTİ’lere yönelik tutumlarıyla ilgili anket sonuçları ve iki yıllık medya takip raporu ve yürütülen diğer çalışmaların sonuçları katılımcılarla ve kamuoyuyla paylaşıldı.

Konferansta, Türkçe konuşan ve Rumca konuşan Kıbrıslı aktivist ve uzmanlar; Türkiye, Malta, Birleşik Krallık ve Lübnan’dan gelecek olan konuşmacılar ve uzmanlar yer aldı.

Teoriden pratiğe medyada LGBTİ

Konferansın ilk gününün son oturumunda Teoriden pratiğe medyada LGBTİ tartışıldı. Kıbrıs’ın kuzeyinden gazetecilerin LGBTİ haklarına bakış açılarını ve yorumlarını derleyen Gazeteci Selda İçer sunumunda gazetecilerle yaptığı video röportajları paylaştı.

Video röportajlarda yer alan gazetecilerin aktardıkları şöyleydi:

Video-röportajlar: Gazeteciler LGBTİ haberciliğini anlattı

Havadis gazetesi Yazı İşleri Müdürü Hüseyin Ekmekçi röportajda şöyle dedi: LGBTİ aktivistleri bizi geliştirdi. Gazetecilik yaparken kullandığımız barış dilini bu alanda da nasıl konuşacağımızı öğrendik. Doğru düşünmemizi sağlayan hukukçu ve aktivist arkadaşlar var. Dil sürekli değişiyor ve biz de ayak uydurmaya çalışıyoruz.

Halkın Sesi gazetesinden Ali Fahrioğlu ise Kuir Kıbrıs’ın farkındalık billboardlarına yapılan saldırıyı nasıl haberleştirdiklerini aktardı. Kanal İm’den Efdal Keser, “LGBTİ+ kişilere yapılan şiddeti konuşmak için şiddet olayını beklememeliyiz” derken; Kıbrıs Postası’ndan Rasıh Reşat Onur Haftası’nda kırmızı olan logolarını gökkuşağına çevirmelerinin politik bir anlamı olduğundan bahsetti.

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Genel Sekreteri Gizem Özgenç, “Hak odaklı haberlerle ayrımcı dilin azaldığını görüyoruz. Haberler halkı bilgilendirici olmalı” derken, Basın-Sen Genel Sekretesi Serkan Soyalan da video röportajda basının yaşam hakkı ve ihlallerle ilgili daha fazla mesai harcaması gerektiğini belirtti.

Hak haberciliği ‘iyi niyete bağlı’ olmamalı

Oturumun diğer konuşmacısı Hanife Aliefendioğlu, gazetecinin haber yapma hakkı kapsamında hak ihlali olmadan haber yapmasının ‘iyi niyete bağlı’ olmasının etik bir sorun olduğunu hatırlattı.

Lübnanlı hukukçu Tony Mikhael ise “insan hakları konularının haberleştirilmesindeki zorluklar” başlıklı konuşmasında Lübnan’da ana akım kanallarda var olan homofobik örnekleri anlattı.


Etiketler: medya
2024