30/01/2013 | Yazar: Kaos GL

‘Ferdi Özbeğen de göçtü bu dünyadan; kalb-i derûnuna gömdükleri, boğazında bir düğüm ve dudaklarında şarkılar ile. O da söyleyememişti cinsel kimliğini bu maçist vefakat iki yüzlü topluma, yüzlerce yüzlerce eşcinsel gibi.’

“Ferdi Özbeğen de göçtü bu dünyadan; kalb-i derûnuna gömdükleri, boğazında bir düğüm ve dudaklarında şarkılar ile. O da söyleyememişti cinsel kimliğini bu maçist vefakat iki yüzlü topluma, yüzlerce yüzlerce eşcinsel gibi.” 
 
Türk müziğinin güçlü seslerinden Ferdi Özbeğen, tedavi gördüğü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayata veda etti.
 
“Ölüm haberini aldığımda içimde bir his, bir burukluk, eşcinseldi o diyebildim”
 
Türkiye’deki “Türkçe Sözlü Hafif Batı Müziği”, “Fantezi Müzik”, “Türk Sanat Müziği” tarzlarında gezinen Özbeğen’in ardından Kaos GL üyesi Remzi Altunpolat duygularını paylaştı:
 
“Ferdi Özbeğen de göçtü bu dünyadan; kalb-i derûnuna gömdükleri, boğazında bir düğüm ve dudaklarında şarkılar ile. O da söyleyememişti cinsel kimliğini bu maçist vefakat iki yüzlü topluma, yüzlerce yüzlerce eşcinsel gibi. Kimileri farkındaydı bunun, şöhretli olduğu zamanlar az ima edip hırpalamamışlardı hani. Sonra unutuşa terk edilmişti bu da her şey gibi. Bugün ölüm haberini aldığımda içimde bir his, bir burukluk, eşcinseldi o diyebildim. Şaşırdı söylediklerim, hiç duymamışlardı. Hakikaten duymak istemişler miydi acaba? Magazine meze olarak değil ama hakikaten sessiz çığlığını duymak ister miydi eşcinsellerin, transların. Şimdi kimi vakit bir yerimden yakalayıveren şarkılarının yanında söyleyemediği sözler, anlatamadığı anılar da var kulaklarımda: Hani büklüm büklüm koynunda, hani paramparça ruhunda...”
 
“Büklüm Büklüm”
 
Ferdi Özbeğen 1941 yılında İzmir’de doğdu. 11 yaşındayken ortaokulla birlikte özel müzik öğrenimine başladı. 1960 yılında Özel İzmir Koleji’ni bitirdikten sonra İstanbul’da İktisat Fakültesi’ni kazandı fakat 1963 yılında babasının vefat etmesi üzerine eğitimini yarıda kesmek zorunda kaldı. Bu andan itibaren Ferdi Özbeğen, ilgi alanı olan müziğe yöneldi. 1965 yılında düzenlenen Hürriyet Gazetesi Altın Mikrofon yarışmasına Ferdi Özbeğen Orkestrası olarak katıldı; yarışmada Kes Kes ve Sandığımı Açamadım şarkılarını seslendirdi.
 
Türkiye’deki “Türkçe Sözlü Hafif Batı Müziği”, “Fantezi Müzik”, “Türk Sanat Müziği” tarzlarında gezinen Özbeğen’in “Büklüm Büklüm”, “Dilek taşı”, “Bir sevgi istiyorum”, “İşte bu bizim hikayemiz”, “Gülmek için yaratılmış” şarkıları, büyük beğeni toplamıştı.
 
Ferdi Özbeğen, 12 yıldır kanser tedavisi görüyordu.

Etiketler: kültür sanat
İstihdam