01/12/2015 | Yazar: Kaos GL

‘HIV pozitif bireyler aradan bu kadar zaman geçmesine rağmen tüm dünyada önyargı, dışlanma, ihlaller, ayrımcılık ve yalnızlık gibi insan haklarına aykırı muamelelere maruz kalmakta!’

‘HIV’i biliyorum, tanıyorum’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“HIV pozitif bireyler aradan bu kadar zaman geçmesine rağmen tüm dünyada önyargı, dışlanma, ihlaller, ayrımcılık ve yalnızlık gibi insan haklarına aykırı muamelelere maruz kalmakta!”

Kıbrıs’ın kuzeyinde faaliyet gösteren Envision Diversity İnisiyatifi-Kolektif Derneği, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla açıklama yayınladı. Dernek, “HIV’i biliyorum, tanıyorum ve HIV sonucu hastalıktan ölenlere saygı duyuyorum” açıklamasında şunları kaydetti:

“HIV pozitif bireyler aradan bu kadar zaman geçmesine rağmen tüm dünyada önyargı, dışlanma, ihlaller, ayrımcılık ve yalnızlık gibi insan haklarına aykırı muamelelere maruz kalmakta! Kıbrıs’ın kuzeyinde gerek cinsel yolla bulaşan hastalıklara dair farkındalık gerekse yasal düzenlemeler dünyanın çok gerisindedir.”

Devletin etkin bir sağlık politikası yok

Devletin HIV pozitif bireylere yaklaşımı ve bu konuda etkin bir sağlık politikasının olmaması gerekse etkin bir farkındalık politikasının üretilmemesinin kişileri yalnızlaşmaya ve toplumsal yaşamdan kopmaya sürüklediğini ifade eden dernek açıklamaya şöyle devam etti:

“HIV pozitif bireyler durumlarını gizlemek durumunda kalmakta ki bu da bireyleri hem ayrımcılık hem de ağır önyargılara yüzleşme ile karşı karşıya bırakmaktadır. Bunun yanında devlet bireylerin temel insan haklarını korumak açısından pasif kalmaktadır.”

Dernek son olarak cinsel yolla bulaşan hastalıkların ve özellikle HIV’in LGBTİ hastalığı olarak görülmesi ve bunun LGBTİ bireylere karşı önyargı olarak şekillenmesini de eleştirerek,  “Bilim çevreleri, HIV pozitif bireylerin tedavilerine erişebildikleri ve devam ettikleri sürece işlerine, okullarına, yaşamlarına devam edebileceğini, gerekli önlemlerle bebek sahibi olabileceklerini kanıtladı. Günümüzde doğru zamanda ilaç tedavisine başlayan HIV pozitif bireyler kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilirler. Geç HIV tanısı alan ve AIDS evresinde olan kişiler dahi ilaç tedavisiyle sağlıklarına geri kavuşabilirler” dedi.

Dernek, 1 Aralık dolayısıyla bir dizi etkinlik de yapacak. Etkinlik listesi ve dernek çalışmaları için şurayı tıklayabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam