22/11/2016 | Yazar: Kaos GL

Hollanda’dan trans aktivist Petra Van Dijk, İstanbul’daki sendikacılar buluşmasında konuştu.

Hollanda’dan trans aktivist Petra Van Dijk, İstanbul’daki sendikacılar buluşmasında konuştu, transların iş hayatında yaşadığı sorunları anlattı.

Eğitim-Sen İstanbul 3 No’lu Şube, İzmir 2 No’lu Şube LGBTİ Komisyonları, Ankara Eğitim-Sen’den eğitim emekçileri, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kaos GL Eğitim ve Sendikal Çalışmalar grupları ve Hollanda’dan kamu ve özel sektör emekçi ve işçi sendikası FNV üyeleri Eğitim-Sen İstanbul 3 No’lu Şube’de bir araya geldi.

Hollanda, Türkiye ve Kıbrıs’tan sendikacılar, 12 Kasım’da Hollanda’da trans çalışanların hakları ve OHAL koşullarında emek ve LGBTİ mücadelesini tartışmak için buluştu.

Bir yıldır devam eden projenin son buluşmasında Hollanda’daki trans örgütü Transvisie’den Petra Van Dijk, ülkesindeki trans haklarını ve transların yaşadığı sorunları aktardı.

“Hollanda’nın cennet olduğu düşünülüyor ama öyle değil!”

“Birçok insan Hollanda’nın translar için bir cennet olduğunu düşünüyor ama gerçeklik öyle değil” diyen Van Dijk sözlerine şöyle devam etti:

“1985 yılında ilk kez trans geçiş ameliyatı gerçekleştirildi. Hormon tedavisi, üreme yeteneğinden yoksun olma gibi şartları tamamladıktan sonra mahkeme sizin trans kimliğinizi tamamlamanıza izin veriyordu.

Kendinizi ait hissettiğiniz cinsiyette yaşamak için bir dizi ameliyattan, onay mekanizmalarından geçmek zorunda kalmanın kendisi insan hakları ihlali. Hollanda’da 2014 yılında trans yasası diye bildiğimiz yasa gerçekleştirdi. Hormon kullanma, ameliyat olma vs. zorunluluklar kaldırıldı. Bir psikiyatr ya da psikoloğun onaylaması yeterli oluyordu. Hollanda’daki trans hareketi psikiyatr psikolog görüşünün kaldırılmasını talep ediyor.”

Van Dijk konuşmasının devamında transların iş hayatına katılımında ciddi sorunlar olduğunu söyleyerek, Hollanda’da transların yüzde 39’unun işsiz olduğunu, çalışanların ise yüzde 20’sinin işyerlerinde olumsuz tutumlarla karşılaştığını belirtti.

Toplantıda hem Türkiye’deki güncel durum hem de proje kapsamında yapılan etkinlikler değerlendirildi.


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam