13/02/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Macaristan’daki LGBT örgütü Háttér Society’den Tamás Dombos, Pazartesi görülen homofobik nefret cinayeti davasına ilişkin görüşlerini kaosGL.org’la paylaştı.

‘Homofobik Şiddet Vakaları Yetkililere Güvensizlikten Bildirilmiyor’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Macaristan’da Pazartesi günü görülen homofobik nefret cinayeti davasında ülke tarihinde ilk kez homofobik nefret saiki mahkeme tarafından ağırlaştırıcı bir unsur olarak kabul edildi. Ülkenin nefret suçları yasasında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin de yer alması, dava sonucunda etkili oldu.
Macaristan’daki lezbiyen, gey, biseksüel, trans (LGBT) örgütü Háttér Society’den Tamás Dombos, karara ilişkin görüşlerini kaosGL.org’la paylaştı.
 
“Mahkeme Medyayla Birlikte Çalıştı”
Kararı sevinçle karşıladıklarını belirten Dombos, ülkede LGBT’leri koruyan yasalar olmasına rağmen polis ve mahkemenin homofobik bir nefret cinayetini bu kadar ciddiye almasının pek yaşanmadığını vurguluyor.
 
Dombos’un altını çizdiği bir diğer nokta ise, medyanın davaya ilişkin tutumu. “Bu korkunç suça ilişkin kamuoyunun bilgi sahibi olması için mahkemenin medyayla çalışmasından memnuniyet duyduk” diyen Dombos, medyanın genel olarak homofobi karşıtı bir tutum sergilediğini söylüyor. Medyada yer alan haberlerin kurbanın özel hayatını  sorgulamaması da bir diğer olumlu gelişme olarak öne çıkıyor.
 
“Farklı Ayrımcılık Türleri İç İçe Geçiyor”  
Katilin yalızca homofobik olmayıp Romanlar gibi farklı gruplara da nefret beslemesi Dombos için şaşırtıcı değil: “Farklı ayrımcılık türlerinin iç içe geçtiğini kendi deneyimlerimizden biliyoruz.”
 
Dombos, Macaristan’daki her sekiz homofobik ve transfobik şiddet vakasından yalnızca birinin yetkililere bildirildiğine dikkat çekerek bunun 2010’dan beri muhafazakâr politikacıların söylemlerinde yer alan “siyasi homofobi”den ayrılamayacak bir güven sorunuyla ilgili olduğunu belirtiyor. Davanın, ilerleyen zamanlarda görülecek onur yürüyüşlerine yönelik saldırı davalarıyla birlikte Macaristan’daki LGBT’lerin sorunlarını daha görünür kılacağını umuyor. 

 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
nefret