26/08/2011 | Yazar: Ali Erol

İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) Koordinatörü Feray Salman, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in, kendini ait hissettiği ideolojinin değerleri ile insan hakları değerleri arasında hiyerarşi kurmasını ‘tehlikeli’ bulduğunu söyledi.

 
İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) Koordinatörü Feray Salman, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in, kendini ait hissettiği ideolojinin değerleri ile insan hakları değerleri arasında hiyerarşi kurmasını “tehlikeli” bulduğunu söyledi.
 
Salman da “Sayın Bakanın, bir önceki Bakana göre en azından söyleminde bir farklılığa sahip” olduğunu belirtti ve bu durumu önemsediğini ekledi.
 
“İnsan haklarını güvence altına almak hem manevi bir sorumluluk hem de hukuki bir yükümlülüktür”
İHOP Koordinatörü Salman’, kaosgl.org’a yaptığı açıklamada, Hükümetlerin yurttaşlarına karşı sorumlulukları olduğunu ve bunun da “kendilerinin değer olarak atfettikleri durumlar üzerinden kimin neyi hak ettiğine karar vermek” olmadığını söyledi.
 
Her bir yurttaşının ve egemenlik alanı içinde yaşayan herkesin kimliğine bakmasızın, bir insan olarak tanımak ve onun kendisini insan olarak gerçekleştirme durumunu sağlayacak olanakları sunma sorumluluğunun altını çizen Salman şunları söyledi:
 
“Kimliği her ne olursa olsun herkesin öncelikle şiddetin ve ayrımcılığın herhangi bir biçimine maruz kalmaksızın insan haklarını güvence altına almak hem manevi bir sorumluluk hem de hukuki bir yükümlülüktür.”
 
“İnsan haklarını tesis etmek koşullara bağlı değildir”
 
İnsan haklarını tesis etmenin koşullara bağlı olmadığını belirten Feray Salman, “insan hakları”nın varlığını hatırlattı ve “devletlerin tekelinde olan tek şey kendi egemenlikleri altında yaşayan herkesin doğuştan sahip olduğu bu hakları gerçekleştirmelerine olanak sağlayacak araçlardır” dedi.
 
“Devletlerin ve devlet aygıtını yönetenlerin ellerindeki bu araçları nasıl kullandıklarına bağlı olarak onları tanımlarız.”
 
“Kimin neyi hak ettiğine göre verilmiş kararlardan ötürü bu ülkede çok acı olaylar yaşandı”
 
Türkiye’nin tarihinde çok acı olayların yaşandığını ve ağır insan hakları ihlalleri ile donanmış bir tarihsel geçmişe sahip olduğunu söyleyen Salman, bunun nedeninin Bakan Şahin’in yaklaşımında kendini gösteren “insan hakları değerlerinden ve ilkelerinden uzak, sadece kendilerinin sahip olduğu değerler üzerinden kimin neyi hak ettiği konusunda verilmiş olan kararlar” olduğunu belirtti.
 
İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) Koordinatörü Feray Salman, kaosgl.org’a yaptığı açıklamada son olarak şunları söyledi:
 
“Türkiye’nin geldiği bu noktada yeni acılara, mağduriyetlere yol açacak, adaletsizliği derinleştirecek, farklı olanı dışlayacak politikaları sürdürmemek herkesin bir vicdani sorumluluğudur.”
kaosgl.org, uzmanlar, insan hakları savunucuları, akademisyenler, feministler ve LGBT’lere, Aile Bakanı Şahin’in bahsettiği “aile değerlerini”, insan hakları alanında “şart” koşma ile “muhafazakâr” siyaseti sordu.
 
kaosgl.org’un haber dizisi devam ediyor…
 
İlgili Bağlantılar:
 
New York Eyalet Üniversitesi, Prof. Dr. Zehra F. Kabasakal Arat: “Herkes Benim Vatandaşım Ama Heteroseksüel Olmak Koşuluyla!”
 
Aksu Bora, Zozan Özgökçe, Nihal Ahioğlu-Lindberg, Barış Kılıçbay: “Korunacak Aile Değerleri Kimin İçin?”
 
İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden siyaset bilimci Yrd. Doç. Dr. Devrim Sezer
 
Hukukçu, yazar ve insan hakları savunucusu Orhan Kemal Cengiz
 
Ege Üniversitesi Felsefe Bölümünden Doç. Dr. Nilgün Toker Kılınç
 
“Ben Muhafazakâr Demokrat Bir Partinin Bakanıyım”

Etiketler: insan hakları
İstihdam