31/10/2014 | Yazar: Kaos GL

Asker Hakları Platformu’nun düzenlediği söyleşide ‘askerliğin sorunlu halleri’ tartışıldı.

‘İntihar eden askerlerin aileleri Türk bayraklarıyla susturuluyor’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Asker Hakları Platformu’nun düzenlediği söyleşide “askerliğin sorunlu halleri” tartışıldı. Radikal muhabiri İsmail Saymaz, “İntihar eden asker aileleri üzerlerine örtülen Türk bayraklarıyla susturulmaktadır” dedi.
 
Asker Hakları Platformu, Tophane’de bulunan Tütün Deposu’nda “Askerliğin Zorunlu Halleri” konulu söyleşi düzenledi. DİHA’nın haberine göre, söyleşinin ilk oturumunda Radikal gazetesi muhabiri İsmail Saymaz, asker intiharlarının cezasızlığı ile ilgili bir konuşma yaptı. Saymaz, 1993 ile 2013 yılları arasında 2220 asker intiharlarının yaşandığını rakamlar tespit ettiklerini söyleyerek, bunların 965 tanesinin AKP döneminde meydana geldiğini ifade etti.
 
TSK’nın verilerine göre ise, zorunlu askerlik yapanların 2007 ile 2010 arasında kaza ve eceliyle yaşamını yitirdiğini söyleyen Saymaz, son 10 yılda her 4 askerden birinin çatışma olmadan yaşamını yitirdiğini belirtti. Saymaz, TSK’nın bu intiharlara ise, “Bunlar bize hasta halde gönderiliyor ve canlarına son veriyor” dediğini aktardı.
 
“İntihar eden asker aileleri üzerlerine örtülen Türk bayraklarıyla susturulmaktadır”
İntihar eden askerlerin davalarını paylaşan ve bunların cezasızlıkla sonuçlandığını ifade eden Saymaz, intihar eden askerlerin çoğunun Kürt ya da Alevi olması dikkat çekti. Saymaz, birçok Türk ve Sunni askerlerin de intihar ettiğini dile getirerek, “intihar eden askerlerin içinde Sunni Türk de var ve bunların aileleri de üzerlerine örtülen Türk bayraklarıyla susturulmaktadır” dedi. Kışlalarda şiddet sonucu askerlerin intihar etmesinin nedeni olarak zorunlu askerliği gösteren Saymaz, “Zorunlu askerlik kaldırılmış olsaydı bu intiharlar önlenebilirdi” dedi.
 
Saymaz’ın ardından, “Zorunlu Askerlik Sırasında Yaşanan Hak İhlalleri” adlı raporun editörlüğünü yapan Kerem Çiftçioğlu söz aldı. Çiftçioğlu, 2013 yılında hazırlanan rapora ilişkin sunum yaptı. Askerlerin, komutanlar tarafından psikolojik şiddette maruz kaldıklarını söyleyen Çiftçioğlu, asker intiharlarının nedenlerinden birinin bu durum olduğunu söyledi. Çiftçioğlu, intiharın bir diğer nedeni olarak, disiplin şartlarını gösterdi. TSK’nın asker intiharları ile ilgili yaptıkları açıklamaları yeterli bulmadıklarını ifade eden Çiftçioğlu, zorunlu askerliğin kaldırılması ve vicdani ret hakkının tanınması gerektiğini söyledi. 

Etiketler: insan hakları, askerlik
nefret