07/01/2015 | Yazar: Kaos GL

İnsan hakları örgütleri Iraklı mültecilerin sağlık hizmetlerine erişemediğini belirterek, mültecilerin uluslararası koruma başvurularının kayıt altına alınmasını talep etti.

‘Iraklı mültecilerin statüsündeki belirsizlik sağlık hizmetlerini engelliyor’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İnsan hakları örgütleri Iraklı mültecilerin sağlık hizmetlerine erişemediğini belirterek, mültecilerin uluslararası koruma başvurularının kayıt altına alınmasını talep etti.
 
Aralarında Kaos GL’nin de olduğu mülteci alanında çalışan insan hakları örgütleri Mayıs 2014 tarihinden sonra Türkiye’ye sığınan Iraklı mültecilerin sağlık hizmetlerine erişimde yaşanan sıkıntılara ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.
 
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıya Kaos GL Derneği adına Av. Hayriye Kara, SES Eşbaşkanı Gönül Erden, Türkiye İnsan Hakları Vakfı’ndan Evren Özer ve İltica ve Göç Araştırmaları Derneği’nden Metin Çorabatır katıldı.
 
“AFAD kampındaki mülteciler bile tedavi edilmiyor!”
 
Toplantıda söz alan SES Eşbaşkanı Gönül Erden, AFAD kampında kalan Iraklı mültecilerin bile tedavilerinin yapılmadığını belirterek şöyle devam etti: “AFAD tarafından valiliklere giden yazı nedeniyle şu anda uygulamada sağlık hizmetine erişilemiyor. AFAD kampında kalan Iraklı mültecilerin bile tedavileri yapılmıyor. Suriye’den gelen mültecilere verilen kimlik kartlarında kamp içi/kamp dışı diye bir ifade var. Kamp dışında olan mülteciler ilaç alırken yüzde 20 fark ödemek zorunda kalıyorlar. Mültecilerin kampa girmeleri noktasında devletin bir dayatması söz konusu.”
 
“Mültecilerin hukuki statüsünde netlik olmaması hizmetleri aksatıyor”
 
Sivil toplum örgütleri adına ortak basın açıklamasını okuyan Metin Çorabatır, ortada kronik bir sorun olduğunu hatırlatarak, “Sağlık hizmetlerine erişimde yaşanan sıkıntılar, Mayıs 2014 tarihinden sonra bireysel veya toplu olarak Türkiye’ye Irak’tan gelen mültecilerin hukuki statüsüne dair bir netlik olmamasından kaynaklanmaktadır” dedi.
 
Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilen bir geçici koruma kararı olmadığı için Iraklı mültecilerin geçici koruma altında sayılmadığını da vurgulayan Çorabatır sözlerine şöyle devam etti:
 
“Söz konusu on binlerce mülteci ne bireysel uluslararası koruma başvuru sahipleri gibi 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılmaktadırlar, ne de geçici koruma altındaki Suriye’den gelen mülteciler gibi hastane giderleri AFAD tarafından karşılanmaktadır. Basına da yansıyan ve 81 il valiliğine gönderilen 11.12.2014 tarihli ve 59259163-951.04.05/27114 sayılı AFAD yazısında da ‘geçici koruma altında bulunan Suriyeliler dışındaki sığınmacılar, geçici koruma altına alınmadığından yalnız acil servislerden sunulan acil sağlık hizmetlerinden yararlanabilecektir’ denilerek bu durum AFAD Başkanlığı tarafından da teyit edilmektedir.”
 
“Acil hizmet dışında sağlık hizmeti engelleniyor”
 
Örgütlerin ortak açıklamasına göre; şu anki uygulama, Mayıs 2014’den itibaren Irak’tan Türkiye’ye sığınan mültecilerin acil hizmetler dışında bir sağlık hizmeti almalarını engelliyor. Hatta kimi zaman acil durumlarda dahi sağlık hizmetine ihtiyaç duyanların da bu hizmetlere erişimi engelleniyor. Maddi durumu elvermediği için hastane masraflarını ödeyebilecek durumda olmayan pek çok Irak’tan gelen mülteci arasında özellikle ciddi sağlık sorunları olanlar bu uygulamadan büyük zarar görüyor. Zarar görenler arasında gerek ağır ve acilen tedavi edilmesi gereken kronik hastalığı olan, gerekse basit müdahaleler ile etkisi kolayca giderilebilecek rahatsızlıkları olan çocuk, kadın, yaşlı ve engelliler de dâhil Mayıs 2014 sonrası Türkiye’ye sığınan tüm Irak’tan gelen mülteciler bulunuyor.
 
Çorabatır, örgütlerin bütün bu yaşanan olumsuzluklara karşı taleplerini ise şöyle sıraladı: “Ülkeye geliş tarihlerine, bireysel veya toplu gelip gelmediklerine bakılmaksızın söz konusu Irak’tan gelen mültecilerin yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesini ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu gereği uluslararası koruma başvurularının kayıt altına alınarak hizmetlere ücretsiz erişimlerinin ivedilikle sağlanmasını talep ederiz.”
 
Açıklamaya imzacı örgütler ise şu şekilde: Halkların Köprüsü Derneği, Hayata Destek Derneği, Helsinki Yurttaşlar Derneği, İltica ve Göç Araştırmaları Derneği, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Araştırmaları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı, İzmir Sağlık ve Hasta Hakları Derneği, Kaos GL Derneği, Mültecilerle Dayanışma Derneği, Rojava Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği. 

Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam