03/04/2015 | Yazar: Kaos GL

İran, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nde kendisine yöneltilen LGBT hakları tavsiyelerine yanıt verdi: ‘Batılı ülkeler de eşcinsellerin haklarını son yıllara kadar ihlal etti.’

‘İran’ın LGBT savunması ikiyüzlü ve sorumsuzca’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İran, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nde kendisine yöneltilen LGBT hakları tavsiyelerine yanıt verdi: “Batılı ülkeler de eşcinsellerin haklarını son yıllara kadar ihlal etti.”
 
Birleşmiş Milletler üyesi devletlerin İran’ın insan hakları durumuna ilişkin tavsiyelerini Ekim ayında sunmasının ardından İran’dan yanıt geldi. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı 11 üye devletin tavsiyelerde bulunduğu ülke, savunmasında Batılı ülkelerin de LGBT’lere (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) ayrımcılık yaptığına dikkat çekti.
 
İran Batı’nın izinden gider mi?
 
İslamî normlar, İran yasaları ve aileye gönderme yapılan savunmada cinsel ilişkilere yalnızca nikâh çerçevesinde izin verildiği belirtildi. Cinsiyet geçiş ameliyatlarında sunulan hizmet ve translara verilen desteğe ilişkin ise İran, ameliyat masraflarının düşük olduğunu, diğer ülkelerden de talep geldiğini açıkladı.
 
Kanada’da bulunan İranlı Queer Örgütü IRQO, İran’ın Evrensel Periyodik İnceleme savunmasını “ikiyüzlü ve sorumsuzca” bulduğunu paylaşarak şu ifadelerde bulundu:
 
“İran Batı’nın LGBT haklarına yönelik çok uzak olmayan bir geçmişteki homofobik ve transfobik yaklaşımını temel alıyorsa, bundan sonraki süreçte İran’ın Batı’nın izinden gidip LGBT haklarını taçlandıracağını beklemekle hata mı yapmış oluruz?”
 
Türkiye kabul ettiği tavsiyeleri yerine getirmedi
 
Türkiye’nin Ocak ayında yapılan Evrensel Periyodik İnceleme oturumunda LGBT haklarına ilişkin 11 ülkeden tavsiyeler sunulmuştu. İnsan Haklarından Sorumlu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cenevre’deki toplantıda “LGBT’lerin adlarının anılmaması, haklarının olmadığı anlamına gelmez” demişti.
 
Türkiye, kendisine yöneltilen insan hakları tavsiyelerinden hangilerini kabul ettiğini henüz açıklamadı. Ancak 2010’daki oturumda LGBT’lere yönelik ayrımcılığı azaltmak için girişimlerde bulunacağı yönünde söz vermişti. 

Etiketler: insan hakları
İstihdam