13/06/2013 | Yazar: Kaos GL

Kocaeli F Tipi Cezaevi’nden Barış İnan, Kaos GL Dergisinin ‘Mahpuslar Cezaevlerinde Eşleriyle Buluşabilecekler’’ haberi üzerine hapishanelerdeki uygulamaları yazdı

‘İyi Halli Olmanız Yetmiyor, İdarenin De Gözüne Gireceksiniz’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kocaeli F Tipi Cezaevi’nden Barış İnan, Kaos GL Dergisinin “Mahpuslar Cezaevlerinde Eşleriyle Buluşabilecekler’’ haberi üzerine hapishanelerdeki uygulamaları yazdı

Kaos GL Dergisinin tutsak okurlarından Barış İnan’ın mektubu şöyle:

“Tek kişilik hücredeyim”
“Tek kişilik hücredeyim. Aynı havalandırmaya üç kişi çıkıyoruz. Havalandırma saatimiz günlük dört saat. Sohbete çıkma hakkımız var haftada 2,5 saat ama aynı üç kişi. Biz zaten sohbet ediyoruz başka bir yere gidip sohbet etmek daha mı çekici gelir diye düşündüler bilmiyoruz. Ayda 2,5 saat spor sahasına çıkma hakkımız var, yine aynı üç kişiyle. Başka birilerini görme, sosyalleşme şansımız yok. Spor sahasına diğer iki arkadaş gelmediği için ben yalnız çıkıyorum. Cuma günü çıktım biraz çimli, geniş bir gökyüzü karşıda bir tepe, çiçekler, karıncalar, arılar… güzel bir 2,5 saatti.”
 
“Açık görüşe çıkmak için disipline uy, sesini çıkarma ne olursa olsun görme, tepki gösterme!”
“Derginin son sayısında “Mahpuslar Cezaevlerinde Eşleriyle Buluşabilecekler’’ diye haber yapmışsınız. Başlık ve haberiniz oldukça kolay olacak gibi gösteriyor ama öyle değil. Sadece iyi hallilik yeterli değil. Aslında biraz geniş ele almak lazım. Zaten var olan bir aylık açık görüşümüz ve yılbaşında, bayramlarda olan açık görüşlerimiz var. İlk uygulama başladığında bu görüşler iyi hale bağlıydı. Disiplin cezanız süresinde ve cezaya göre onu takip eden 1 ila 3 ay arasındaki gözlem süresinde açık görüşe çıkamıyordunuz. Bu gözlem süresi hücre cezasında bir yıla kadar çıkabiliyordu. Bunun amacı insanların iyi halli olmasını sağlayacaktı. Disipline uy, sesini çıkarma ne olursa olsun görme, tepki gösterme açık görüşe çık. Bu özellikle siyasi tutsaklarda işe yaramadı. Yıllarca açık görüş yapamadık ailelerimizle. Bazı hapishanelerde 4-5 yıl birikmiş disiplin cezası olan arkadaşlar var. Adlilerde ise epey etkili oldu tabii ki. Eskisi gibi olaylar, isyanlar pek yaşanmaz oldu. En küçük şeyde aylarca ailenizi görmeyebilir, sarılamaya bilirsiniz hatta infazınız yanabilir. Hukuksal bir uğraş sonucu görüş konusunda bazı kazanımlar elde edildi. Artık sadece “görüşten men’’ cezası açık görüşe çıkmanızı engelliyor (tabii kapalıyı da), gözlem süresi kalktı. Bu sonuç idarelerin daha çok görüş cezası vermesine yol açtı, bakanlığında bu yönetmeliği hazırlamasına.”

“İyi halli olmanız yetmiyor, idarenin de gözüne gireceksiniz”
“Yeni durumda iyileştirmeler hak değil, adı üstünde ödül. İyi halli olmanız yetmiyor, idarenin de gözüne gireceksiniz. Yeterince sevimli olursanız ilgili kurul, hadi bakalım git eşinle bir seferlik özel görüşme yap diyecek! Eşinizle her özel görüşme için ayrı ayrı göze girmek zorundasınız. Bunu ölçüsü yok, siz tüm sevimliliğinizi kullandınız ama kuruldan izin çıkmadı, uslu durup beklemeye devam. Gözünün önünde ne canlandı? Bence insandan başka bir şey yanılıyor muyum?”

“Özel eş görüşü nasıl uygulanıyor henüz haberimiz yok”
“Haberinizde hafta sonu aile görüşü demişsiniz ama yönetmelikte hafta sonu diye bir şey yok. Yönetmelikte, 2. Bölüm, 5. Madde b şıkkında uygulamada hiçbir ayrım yapılmayacağı söyleniyor. Bu hapishanede adliler ve bağımsızlar olarak 60 kişiye izin verilmiş. İyi halli onlarca siyasiye verilmemesi ayrımcılık değil tabii ki, hiçbir siyasiyi ayırmamışlar sağ olsunlar, hangi örgütten olursan ol, çıkamıyorsun. Burada bir açıklama yapayım, özel eş görüşü nasıl uygulanıyor henüz haberimiz yok. Bu 60 kişinin aylık açık görüşü 1 saatten 2 saate çıkarılmış.”

“Kurumun fiziki yapısı, personel sayısı, mali ve sosyal imkânları ile mevcut doluluk durumu dikkate alınır!’’
“Ola ki bir idare kalkar tüm iyi hallilerin görüş saatini ya da telefon dakikalarını arttırsa diye c şıkkında uyarmışlar; “… ödül verilirken bunların hak değil, teşvik esaslı ayrıcalık olarak verilebileceği göz ardı edilemez’’ Herkese yok, her zaman yok.”

“Bu yönetmeliklerin en sevdiğim maddesi ise burada 5. Maddenin d şıkkı; “Ödüllendirme; kurumun fiziki yapısı, personel sayısı, mali ve sosyal imkânları ile mevcut doluluk durumu dikkate alınır.’’ Bu sohbet genelgesinde de, pek çok yerde de var ve yapılmayan her şey bunun içine konulur. Behiç Aşçı’nın ölüm orucunun bırakması için haftalık sohbet süresi çok yakında 20 saat yapılmak üzere 10 saate çıkarıldı. Hiçbir hapishanede haftalık 10 saat uygulanmıyor. İlk başta uygulayanlardan 1-2 hafta sonra “uyardılar’’ ve geri adım attılar. Birden yer ve personel sıkıntısını fark ettiler. Burada ve neredeyse her hapishanede haftalık 2,5 saat. İşin diğer komik tarafı 10 saate çıkarılmadan önce haftalık 5 saatti. Canım; ayda 10 saat oluyor işte demeyeceksin. Spor haftası sohbet yok, açık görüş haftası yok, aranmaya denk gelirse iptal vs.”

“İki tutuklu eşin normal görüş yapma imkânı hiç yok”
“Buralarda sorun çok, girersek çıkamayız. Yönetmeliği internetten Resmi Gazete’nin 30 Mart 2013 tarihli 28603. sayısında bulabilirsiniz.”

“Bırak görüş saatinin arttırılmasını, eşle, çocuklarla baş başa geçirilecek üç saati, iki tutuklu eşin normal görüş yapma imkânı hiç yok.”


Etiketler: insan hakları
İstihdam