25/03/2017 | Yazar: Kaos GL

Elbiseleri seven bir çocuk hakkında yazılan ‘Jacob’un Yeni Elbisesi’ kitabı Kuzey Karolina okullarında ‘çocukların özenebileceği’ gerekçesiyle yasaklatıldı.

‘Jacob’un Yeni Elbisesi’ kitabına ‘çocuklar özenir’ yasağı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Elbiseleri seven bir çocuk hakkında yazılan “Jacob’un Yeni Elbisesi” kitabı Kuzey Karolina okullarında “çocukların özenebileceği” gerekçesiyle yasaklatıldı.

Sarah ve Ian Hoffman çifti 2014 yılında “Jacob’un Yeni Elbisesi” isimli bir kitap kaleme aldı. Çocuklar arası zorbalıklarla mücadele etmeyi amaçlayan kitap ABD’nin Kuzey Karolina eyaletindeki okullarda “çocukların özenebileceği” gerekçesiyle yasaklandı.

Bayan Wilson şamatayı duydu. “Çocuklar ne oluyor?” Christopher “Jacob, kız kıyafeti giyiyor” diye şikayet etti. “Giyinme köşesi, hayal gücümüzü kullanmaya geldiğimiz yerdir" dedi Bayan Wilson. “Dinazor, prenses, çiftçi - her şey olabilirsin! Christopher, ne olmak istiyorsun?” “Bir oğlan” dedi Christopher kaşlarını çatarak. Bayan Wilson gülümsedi. “Jacob, hadi sen dene. Kendini ne olarak hayal ediyorsun? İtfaiyeci? Polis?” “Bayan Wilson” dedi Jacob gururla, “Ben prensesim.” (Kitaptan)

Kitap tüm birinci sınıf öğrencilerine okutulması için hazırlatılmıştı ancak “geleneksel aile değerlerini” tehlikeye attığı ve LGBT kimliklere “teşvik ettiği” iddiasıyla muhafazakar çevrelerce toplatıldı.

Babası kitabına baktı. “Annem ve ben bir elbise yaptık” dedi Jacob sessizce. Babası elbiseyi inceledi. “Elbisenin üzerinde ne kadar çok çalıştığını görebiliyorum” dedi babası. “Bu elbiseyi okulda giymek istediğine emin misin?” Jacob başını salladı. Babası da başını salladı ve gülümsedi. “Güzel, benim giyeceğim bir şey değil ama sen harika görünüyorsun.” (Kitaptan)

Kitabın yazarlarından Sarah Hoffman, Charlotte’a şöyle konuştu: “Bir kitabın birini eşcinsel ya da trans yapacağı fikri çok tuhaf. Kitap okumak sizi eşcinsel yapmaz. Beyaz bir çocuk Marthin Luther King ile ilgili kitap okuyunca siyahi oluyor mu mesela?”

Kevin Siers tarafından çizilen karikatürde yeni elbisesiyle Jacob’u ve taş devri kıyafetiyle imgelenen LGBTİ karşıtı birini görüyoruz.

Diğer yazar Ian Hoffman ise kitabın tam da bu yasaklatılmalara karşı çok önemli olduğunun altını çizdi: “Yaşananlar çok tuhaf ama kitabın varlığı ve yarattığı tartışma bile önümüzde yapılması gereken çok şey olduğunu gösteriyor.”


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam