07/02/2009 | Yazar: Kaos GL

Şubat 2009- Kasım 2009 tarihleri arasına yayılmış 24 söyleşi…

Türkiye’de eşcinseller 1990’li yıllardan itibaren örgütlenmeye başladılar. Medya, cinsel sağlık, psikoloji-psikiyatri, insan hakları, hukuk başta olmak üzere eşcinsellerin sorun yaşadıkları pek çok alanda faaliyet gösterdiler. Kamuoyunda eşcinsel görünürlüğü zaman içerisinde az da olsa oluştu. Ancak bu süreç içerisinde medyada eşcinsel imajı istemediğimiz şekliyle karşımıza çıkmıştır. Günümüzde hala medyada eşcinseller ve transeksüeller krimanalize veya karikatürize edilerek sunulmakta. Buna karşın mücadele eden eşcinsel örgütlerin görünürlüğü medyada çok az yayın organı ile sınırlı kalabilmekte, eşcinsel ve biseksüel kadınlar ise görünmezliğe mahkûm edilmektedir. Geçen sene gerçekleştirdiğimiz [[http://kaosgl.org/category/28/275/272/156|Türkiye'de Eşcinsel Olmak]] söyleşileri kapsamında da kadınların görünür olamadığını fark ettik. 

‘Kadın Olma Halleri’ söyleşileri ile topluma medyada sunulan stereotip eşcinsel varoluşu dışında da varoluşlar olduğu gösterilmesi, bunun yanında LGBTT (lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transeksüel) topluluğun da kendi ‘kültürel çeşitliliğini’ fark etmesi ve kendi farklılıklarına karşı duyarlılık kazandırılması hedeflenmektedir.

Farklı eşcinsel, biseksüel, transeksüel kadın kimlikleri ve varoluşları, hem kamuoyunun hem de LGBT’lerin görmesini sağlamayı düşünüyoruz. Farklı etnik, dinsel ve cinsel gruplarla söyleşiler düzenleyeceğiz. Aynı zamanda eşcinsel kimliği ile farklı sorunlar yaşayan bireyleri ve birbirine paralel sorunlar yaşayan bireyleri bir araya getirmeyi hedefliyoruz.

Bu söyleşileri Ankara’da Kaos Kültür Merkezi’nde ve farklı mekânlarda yapacağız. Söyleşilerin bir kısmını o alanda çalışan akademisyenler, uzmanlar, STK temsilcileri ve EBT aktivistlerle birlikte gerçekleştireceğiz.

Söyleşi başlıkları ise şöyle:

Kadın hareketi (feminist hareket ve ortak mücadelede eşcinsel/biseksüel kadınlar)

Trans kimlik ve seks işçiliği

Görünür olmak (görünürlüğümüz/görünmezliğimiz)

Sürüne sürüne erkeklik

Trans kimlik ve toplumsal cinsiyet

Kadınlık ve erkeklik halleri bizi nerelere götürüyor?

Trans kimlik ve medya

Cinsel şiddet: tacize sessiz kalma!

Eşcinsel/biseksüel kadınlar ve izolasyon

Militarizm, seksizm, homofobi

Trans kimlik ve transfobi

Dünden bugüne Kaos GL Dergisi - toplumsal cinsiyet mücadelesinde LGBT yayıncılığı

Trans kimlik ve feminizm

Eşcinsel kadınlar için sığınma evleri, yalnızlık

LGBT mücadelesi ve cinsiyetçilik

Medya - pornografi (eşcinsel/biseksüel kadınların  medyadaki görünümü)

Trans özgürlük hareketi


Etiketler: kadın
İstihdam