15/08/2014 | Yazar: Gülistan Aydoğdu

Ezidiler IŞİD soykırımına uğruyor, tecavüz ve işkenceyle öldürülüyor. Dünya ise soykırıma kayıtsız ve suskun.

‘Kadınları arabalara bağlayıp ikiye ayırıyorlar!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Ezidiler IŞİD soykırımına uğruyor, tecavüz ve işkenceyle öldürülüyor. Dünya ise soykırıma kayıtsız ve suskun.
 
Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Ezidilere uyguladığı soykırıma dünyanın ve özellikle Birleşmiş Milletler’in (BM) sessiz kalmasına tepkiler sürüyor. Şengal’den kaçan Ezidiler bir yandan IŞİD tehdidiyle diğer yandan açlık ve susuzlukla mücadele ediyor.
 
İŞID’ın saldırması sonucu Ezidilerin sığındığı Zaxo’yu bir haftada ikinci kez ziyaret eden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın gözlemleri yaşananları gözler önüne seriyor. Cizre ve Silopi belediyelerinin topladığı bir kamyon dolusu yaşam malzemesi ile Federe Kürt Bölgesi’ne geçen Sarıyıldız’ın basına aktardıkları yaşanan insanlık dramını gözler önüne seriyor.
 
500 bin Ezidi aç ve susuz yaşamaya çalışıyor
IŞİD zulmünden ve soykırımdan kaçan insanlar bulabildikleri tüm araçlarla YPG’nin sağladığı güvenli koridordan Rojava’ya buradan da Semelka üzerinden Güney Kürdistan’a geçiyor. Zaxo Kaymakamı Xelil Mahmud şehirde katliamdan kaçan 80 bin kişi olduğunu söylüyor. Şehir çevresinde ise bu rakam daha da artıyor. 100 bin kişi şehir çevresinde yaşamaya çalışıyor. Soykırımdan kaçmayı başarabilenlerin toplam sayısı ise 500 bini buluyor. Bu kadar göçe hazırlıksız yakalanan bölgede Ezidiler çok kötü koşullarda hayatta kalmaya çalışıyor.
 
Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Şengal dağından kaçan ve günlerce 2 çocuğu ile aç susuz kalan genç bir kadının ölümüne şahit olduğunu aktarıyor. Bölgede dudakları kurumuş kadınlar bir taratan yaşadıklarına; bir taraftan da ölen kadına ağıtlar yakıyor. Günler sonra birkaç baş patates bulan kadınların başına üşüşen çocukların durumu ise açlığın vardığı boyutu gösteriyor.
 
“Dünya ölümümüze suskun!”
Sarıyıldız, iki oğlunu soykırımda kaybeden Ezidi kadının “Allahım bu zulmü nasıl kabul edersin? Dünya ölümümüze suskun. Vuruluyoruz, ölüyoruz, hakarete uğruyoruz. Allah’ım bari sen bu vahşete Sessiz kalma” diye yakardığını anlatıyor.
 
Kadınlara tecavüz edildiğini vücutlarının iki araca bağlanıp ters yönlere çekilerek parçalandığını, esir alınarak satıldığını anlatan Sarıyıldız, Kelime-i Şehadet getirerek Müslüman olup soykırımdan kurtulmaya çalışanların da büyük bir kısmının öldürüldüğünü söylüyor. IŞİD’in kadınlara dönük saldırılarında kullandıkları bir diğer yöntem ise göğüs kesmek. Ezidi soykırımı yapan IŞİD çeteleri, kadınlara özellikle saldırıyor, tecavüz ediyor. 

Etiketler: insan hakları
İstihdam