16/09/2009 | Yazar: Kaos GL

Mezopotamya Sosyal Forumu 26-30 Eylül’de Diyarbakır’da yapılacak

‘Kardeşlik Köprüsü Kurmaya gidiyoruz’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Mezopotamya Sosyal Forumu 26-30 Eylül’de Diyarbakır’da yapılacak

Mezopotamya Sosyal Forumu (MSF) İstanbul Koordinasyonu’nun bugün (16 Eylül) düzenlediği basın toplantısında yönetmen Sırrı Süreyya Önder ‘kardeşlik köprüsü kurmaya gidiyoruz’ dedi.
Beyoğlu’ndaki Makine Müdendisleri Odasın’da gerçekleşen basın toplantısına dansçı Zeynep Tanbay, sanatçı Ülker Uncu, yazar Faik Akçay, gazeteci Pakrat Estukyan, Barış Meclisi Sözcüsü Hakan Tahmaz, Portekizli gazeteci João Romão’nun yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

Sırrı Süreyya Önder’in açıklaması üzerinde Gökkuşağı Kadın Derneğinden Ayten Kordur ve Tarem’den Gökhan Biçici Mezopotamya Sosyal Forumu programı ve İstanbul’dan katılım konusunda bilgi verdiler. ‘Ben de varım’ diyen herkese açık olan MSF’ye katılım Türkiye Sosyal Forumu bürosu tarafından organize edilecek.
 
Ülker Uncu da MSF sürecinde yapılacak konserde Kardeş Türküleri’ne Diyarbakır Çocuk Korosu, Mardin Süryani Çocuklar Korosu ile Diyarbakırlı Ermeni Sanatçı Onnik Dinkyian’ın eşlik edeceğini açıkladı.
 
Basın açıklaması metni:

‘26-30 Eylül 2009 tarihleri arasında Diyarbakır’da Mezopotamya Sosyal Forumu’na ‘kardeşlik köprüsü kurmaya’ gidiyoruz.

Mezopotamya Sosyal Forumu (MSF) aralarında sendikaların, siyasi partilerin, TMMOB'a bağlı bölgedeki odaların, GAP Belediyeler Birliği’nin, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin, Batman Belediyesi’nin, Van Barosu’nun, Tabip Odası’nın ve İHD'nin de bulunduğu 250’yi aşkın demokratik kitle örgütü tarafından Dünya Sosyal Forumu ilkeleri çerçevesinde Aralık 2008’de kuruldu.

Dünya Sosyal Forumları ilk olarak 2001’de Porto Allegre’de, küresel sermaye çevrelerinin ve dünyanın efendilerinin Davos’da yaptıkları zirvelerine karşı, Dünya emekçilerinin, ezilenlerinin seslerini duyurdukları en önemli alan olmuştur.  İlk Dünya Sosyal Forumu’ndan sonra Venezüella’da, Pakistan’da, Kenya’da, Brezilya’da, Hindistan’da ve Mali’de Dünya Sosyal Forumları yapıldı. Buralarda Dünyanın dört bir yanından ezilenler, emekçiler bir araya gelip kendi alternatiflerini tartıştılar ve yine dünyanın dört bir yanında süren mücadelelerini ortaklaştırmaya çalıştılar.
 
Şimdi ise bizler de Mezopotamya coğrafyasından ve dünyanın çeşitli köşelerinden gelen binlerce kişi Mezopotamya Sosyal Forumu’nda buluşup, örgütleyeceğimiz seminerler, atölyeler, sergiler, konserler, yuvarlak masa tartışmaları ile Başka Bir Dünya, Başka Bir Ortadoğu, Başka Bir Mezopotamya için yürüttüğümüz mücadelelerimizin deneyimlerini paylaşacak, mücadelelerimizi birleştirmeye çalışacağız.
 
Mezopotamya Sosyal Forumu’nda, Ortadoğu halklarının sorunlarından Latin Amerika’da yürütülen mücadelelere, çözüm tartışmalarının ve çatışma haberlerinin iç içe geçtiği bir dönemde Kürt sorunundan Filistin mücadelesine, kadın kurtuluş mücadelesinden alternatif yerel yönetimlere, gençlik hareketinden su ve enerji savaşlarına, ekolojiden cezaevlerine, işçi hareketinden kentsel dönüşüme, ifade özgürlüğünden Alevilerin sorunlarına kadar onlarca farklı alanda yapılacak toplantılara Türkiye’den ve dünyadan pek çok akademisyen, aktivist, sendikacı, gazeteci, aydın, yazar ve sanatçı katılacak. Açılışını DEP Eski Milletvekili Hatip Dicle, Dünya Sosyal Forumu Uluslararası Konseyi’nden Rafaella Bollini ve Barış Anaları İnisiyatifi’nden Emine Özbek’in yapacağı MSF’ye konuşmacı olarak katılacak kişiler arasında, DTP Milletvekilleri Emine Ayna, Akın Birdal, Sabahat Tuncel, İstanbul Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras, KESK Genel Başkanı Sami Evren, KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, Venezuela Bolivar Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Jose Grigorio Bracho Reyes, Arjantinli Avukat ve İnsan Hakları Savunucusu Eduardo Suarez ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi temsilcileri de var. MSF’ de aynı zamanda Dünya Kadın Yürüyüşü toplantısı, Uluslararası Amed Kampı, konserler ve kültürel etkinlikler de gerçekleşecek. 26 Eylül akşamı yürüyüşle başlayacak olan forum 29 Eylül akşamı Kardeş Türküler konseriyle sona erecek.

Bizler de, İstanbul’da pek çok emek ve meslek örgütü şubeleri, demokratik kitle örgütleri, emek ve demokrasiden yana siyasi oluşumlar, aydınlar ve sanatçılar olarak Mezopotamya Sosyal Forumu’na kitlesel olarak katılacağız. 24 Eylül akşamı saat 22.00’de Taksim AKM önünde buluşup İstanbul’dan Diyarbakır’a , ‘kardeşlik köprüsü’ nü kurmak üzere yola çıkacağız.’              


Etiketler: insan hakları
İstihdam