20/02/2013 | Yazar: Seçin Tuncel

Biseksüel kadınların ve lezbiyenlerin örgütlenme deneyimleri ve hayata bakışlarına dair yaptığımız söyleşilerin beşinci konuğuSezer Çakmak . Sezer LGBT hareketiyle tanışmasından bu güne kadar Lezbiyen/Biseksüel kadın görünmezliğini anlatıyor.

‘Kendimi Bu Hareketin İçinde Görüyorum Çünkü Bu Nefret Hepimize Karşı’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Biseksüel kadınların ve lezbiyenlerin örgütlenme deneyimleri ve hayata bakışlarına dair yaptığımız söyleşilerin beşinci konuğuSezer Çakmak . Sezer LGBT hareketiyle tanışmasından bu güne kadar Lezbiyen/Biseksüel kadın görünmezliğini anlatıyor.

Türkiye’de bir kadın olarak yaşamanın zorlukları olduğunu düşünüyor musun? Düşünüyorsan bu zorluklar eşcinsel ve biseksüel kadınlar tarafından nasıl yaşanıyor? Onların karşılaştığı fazladan zorluklar var mı?

Evet, zor olduğunu düşünüyorum. Özellikle gece dışarı çıkılığında veya erkeklerin çoğunlukta olduğu ortamlara girildiğinde bu zorluklarla daha çok yüzleşiyoruz. Eşcinsel bir kadın olarak ekstra zorluk bence kadın partnerinle rahat olamamak. Mesela tacize maruz kalmamak için, görünür olmuyorum.

Genel olarak eşcinselliğine dair hayatında memnun olduğun, güzel olarak tanımladığın şeyler var mı?

Benim gibi olan ve düşünen insanlarla paylaşımlarda bulunabilmem eşcinsel olmamın en güzel yanı. Eşcinsel olmam, kahverengi gözlü olmam kadar sıradan bir durum olduğu için bunu olumlu ya da olumsuz olarak nitelendiremem.

Ailenle, arkadaşlarınla ve çevrenle olan ilişkilerini değerlendirebilir misin?

Aileme açık değilim, dramı seven bir annem var. Zamanla alışacağını ve kabulleneceğini biliyorum, ama o zamana kadar yaşanacak dramatik süreci şu an için çekmek istemiyorum. Buna rağmen son zamanlarda açılmayı daha sık düşünür oldum. On sene öncesine kadar televizyonda veya sohbetlerde eşcinsellik ile ilgili konu açıldığında homofobik söylemlerde bulunmaları da bu süreci uzattı. Heteroseksüel arkadaşlarımdan da yakın olduklarıma açığım. Bu konuda da şimdiye kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Şahsım adına iş veya okul yaşantımda da bir sıkıntı henüz yaşamadım. Olumlu olarak da açıldığım her arkadaşımdan çok güzel tepkiler aldım denilebilir.

Eşcinsel kadınlardan oluşan bir arkadaş grubun var mı? Var ise onlarla nasıl bir araya geliyorsun?

Eşcinsellerle bir araya gelmem 2000’li yıllarda oldu. Gey bir arkadaşımın beni Konur sokakta olan Kaos GL’ye getirmesiyle eşcinsel/biseksüel kadınlarla da arkadaşlıklar kurmaya başladım. Arkadaşlarımla da parantez içinde verilen tüm ortamlardan tanışıklığım oldu. Eylemlerde, etkinliklerde, birimizden biri sıkıntıya düştüğünde hep birlikteyiz.

Eşcinsel bir kadın olarak kendini homofobi ve transfobiye karşı mücadele eden hareketin içinde görebiliyor musun?

LB bireyi olmak dışında hayat felsefem, herkesin istediği hayatı istediği gibi yaşaması. Bu bağlamda heteroseksüellik ne kadar “normal” ise eşcinselliğin de böyle olduğunun herkes tarafından kabul edilmesi benim için bir mücadele konusudur. Aktivist bir şekilde bu uğurda mücadele edemesem de elimden geldiğince katkıda bulunmaya çalışıyorum.

Kaos GL etkinliklerine elimden geldiğince katılıyorum. İsmim resmi olarak görünsün istemediğim için aktif bir üyeliğim yok. Homofobi ve transfobiye karşı çıkarılan ses yükselmesi sevindirici ve ben de bu eylemlere mutlaka katılıyorum. Tabii ki kendimi bu hareketin içinde görüyorum çünkü bu nefret hepimize karşı.

Sence homofobi ve transfobi karşıtı hareketin gündeminde, eşcinsel ve biseksüel kadınlara özgü hangi sorunlar daha çok gündeme getirilmeli, bu sorunların çözümü için yapılabileceğini düşündüğün şeyler var mı?

Eşcinsel/biseksüel kadınların nefretten çok fantezi odağı olduğunu düşünüyorum. Bize karşı böyle bir şiddet uygulanıyor, eşcinsel kadınların cinsel obje olmadığı üzerinden bir gündem yaratılabilir.

Genel olarak LGBT üzerinden ayrımcılık ile mücadele son yıllarda daha etkin ve verimli. Geliştirmek için de bence görünürlüğün artışı biz eşcinsellerin kurtuluşudur.

E/B kadınların daha “görünmez” olduğundan bahsediliyor, sen bu görünmezliği nasıl tanımlıyorsun?

Taciz veya işten çıkarılma korkusu bu görünmezliğin en büyük nedenleridir. İş hayatında bu konuda güvencemiz olması görünürlüğü mutlaka arttırır ama mahalle baskısının ortadan kalkması gerek. Bu da ancak insanların eğitilmesi, bilinçlendirilmesi ile mümkün. Bunun için de ne yazık ki daha alınacak yolumuz olduğunu düşünüyorum. İşten çıkartılmamak sağlansa dahi beni cinsel kimliğim yüzünden rahatsız edecek bir bakış bile üzerimde baskı ve rahatsızlık oluşturur, bu gerginliği de yaşamak istemem.

Burada yaşadığın bu kamp deneyimi, diğer eşcinsel / biseksüel kadınlarla birlikte olmak senin için ne ifade ediyor?

Bu şekilde bir kamp deneyimim olmamıştı. Çok güzel bir paylaşımdı gerçekten çok verimli geçti. Birçok hayat ve farklı bakış açılarına tanık olmam ile birlikte vizyonumun genişlediğini hissediyorum.

Son olarak eklemek istediğin bir şey var mı?

Kaos GL ‘ye binlerce teşekkürler. İyi ki var ve iyi ki hep olacak.


Etiketler: kadın
İstihdam