15/12/2016 | Yazar: Kaos GL

Mersin’de ‘Kent Hakkı Kimin Hakkı’ atölyesiyle, LGBTİ’lerin mekansızlaştırılmasına karşı ‘LGBTİ Dostu Kent ve Mekanlar’ çalışmasının tanıtımı yapıldı.

‘Kent hakkı, yaşadığımız toplumu ve mekanları değiştirmek üzere bir çağrıdır!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Mersin’de “Kent Hakkı Kimin Hakkı” atölyesiyle, LGBTİ’lerin mekansızlaştırılmasına karşı “LGBTİ Dostu Kent ve Mekanlar” çalışmasının tanıtımı yapıldı.

Mersin 7 Renk, 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde “Kent hakkı kimin hakkı?” sorusuna yanıt arayan bir atölye gerçekleştirdi. Atölyeyi yürüten mimar Elif Demir kent hakkı konulu bir sunum yaptı. Kentleri yeniden üretme anlamına gelen kent hakkı üzerine yapılan tartışmada, LGBTİ’ler bu hakka erişim konusunda yaşadıkları ayrımcılık deneyimlerini paylaştılar.

Atölyede LGBTİ’lerin kent Hakkı içerisinde yer alan; özgürlük hakkı, yaşam alanı ve yerleşme hakkı, iş yapma hakkı, tüketim hakkı, temsil ve katılım hakkı ve en temelinde kenti kullanım hakkını kullanımı önündeki engellerden konuşuldu. Bu engelleri yok etme mücadelesinde dünya ve Türkiye’de LGBTİ hareketindeki kazanımlardan bahsedildikten sonra yerelde kent hakkına erişimde önemli bir çalışma olan “LGBTİ Dostu Kent ve Mekanlar” çalışması LGBTİ aktivisti Gizem Derin tarafından aktarıldı.

Mersin’de 25 mekanın LGBTİ dostu olduğunu beyan ettiği bu çalışmaya ihtiyacın sebeplerini anlatan Gizem Derin; çalışmanın bir başlangıç olduğunu ve beklenilenden daha verimli bir çalışma süreci yürüttükleri ifade etti.

Katılımcıların çalışma içerisinde yer almayan mekanlar üzerinden verdiği öneriler tartışıldı. Vegan aktivist Emre Can Pamukçu’nun önerisi üzerine bir sonraki çalışmada kafe ve restoralara vegan menü eklenmesi talebi ile gidilmesi kararlaştırıldı.

Kaçıranlar için...

Kent hakkı ve “LGBTİ Dostu Kent ve Mekanlar” çalışmasının konuşulduğu atölye, 17 Ocak 2017'de 3. Homofobi ve Transfobi Karşıtı Akdeniz Sempozyumu kapsamında yeniden gerçekleşecek. 

(Mersin 7 Renk)


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
İstihdam