12/07/2017 | Yazar: Kaos GL

HIV ile yaşayan gençler paylaşıyor: ‘Okullarda verilen eğitimler yetersiz kalıyor, HIV ile ilgili hiç konuşulmuyor.’

‘Keşke cinsel sağlık eğitimleri kapsamlı olsa’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

HIV ile yaşayan gençler paylaşıyor: “Okullarda verilen eğitimler yetersiz kalıyor, HIV ile ilgili hiç konuşulmuyor.”

HIV ile yaşayan gençler, son yıllarda tanı süreçlerini ve deneyimlerini daha sık paylaşıyorlar. 1999 yılında dünyaya gelen ve geçtiğimiz yıl Ekim ayında HIV+ tanısı alan K.A da onlardan biri.

“Bilgisizlik çok hırpalayıcı oluyor”

Hürriyet’in haberine göre lise öğrencisi K.A., 2016’nın Ekim ayında HIV pozitif tanısı aldı. 13-14 yaşında cinsel yöneliminin farkına varan ve aktif cinsel hayatı olan K.A., karın ağrıları nedeniyle gittiği sağlık kurumunda yapılan kan tektikleri sonucu artık HIV ile yaşayacağını öğrendi.

Üniversite sınavına hazırlandığı dönemde tanı alan K.A. “Bu süreç çok hırpalayıcı oldu. Çünkü tek kaynak internetti. Hangi siteye girsem ömür biçiyordu. Keşke lisede cinsel sağlık eğitimi alsaydım” dedi.

İnternet taramasında Pozitif Yaşam Derneği’nin iletişim bilgilerine ulaşan K.A. danışma sürecinden sonra ailesini tanı ve süreç hakkında bilgilendirdi.

“Keşke cinsel sağlık eğitimleri kapsamlı olsa”

Sosyal medyada uygulamaları üzerinden partner bulmanın çok kolay olduğunu belirten ve tanıdan önce iki yıl süren bir ilişki yaşadığını anlatan K.A., “Tanıdan sonra iki partnerim oldu. Birine HIV pozitif olduğumu anlattım, diğerine anlatmadım. Korunduğum, risk olmadığı için diğerine ifade etme gereği duymadım” diyor.

K.A aynı zamanda okulda bulaşıcı hastalıklar ve bulaş yolları konusunda yeterli bilgi aktarımı olmadığının altını çizdi: “Kadınlarda bekaret, toplum baskısı hâlâ etkili ve daha geç yaşlarda başlıyor. En büyük eksikliklerden biri okullarda ne toplumsal cinsiyet eğitimi ne de cinsel eğitimin verilmesi. Sadece biyoloji derslerinde üremenin nasıl olduğu anlatılıyor. Ama ötesi yok. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın öneminin farkında değil. Cinselliği konuşuyoruz ama korunmayı değil. 18 yaşın altında HIV pozitif ile yaşayan iki kişi daha tanıyorum.”

“Okullarda eğitim yetersiz”

Pozitif-İz Sivil Toplum Girişimi'den akran danısmanı Yasin Erkaymaz, okullardaki yetersiz aktarım ve danışma süreci için “Milli Eğitim Bakanlığı hiçbir zaman bulaşıcı hastalıklar hakkında bir eğitime sıcak bakmadı, bakmıyor da. Yapılan cinsel sağlık eğitimleri de yeterli olmadı hiçbir zaman. Böyle bir durumda ya da sadece danışma ve bilgi almak için de info@pozitifiz.org adresinden her zaman ulaşabilirsiniz” dedi.


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam