26/10/2016 | Yazar: Kaos GL

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı gözaltına alındı.

‘Kışanak ve Anlı’ya gözaltı, siyasete savaşın çılgınlık aşaması’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı gözaltına alındı. HDP her gün saat 11’de eylem çağrısı yaptı: Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın gözaltına alınmış olmaları demokratik siyasete karşı ilan edilen savaşın çılgınlık aşamasıdır.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, dün gece Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında “terör örgütü üyeliği” iddiasıyla gözaltına alındı. Kışanak, dün Meclis’te Darbe Komisyonuna ifade verdikten sonra döndüğü Diyarbakır’da havaalanında, Anlı da aynı dakikalarda evinde gözaltına alındı. Polis Kışanak ve Anlı’nın evlerinde ve belediye binasında da arama yaptı.

Çok sayıda çevik kuvvet ve özel harekât polisi, TOMA ve akrep tipi zırhlı araçlarla belediye binasını abluka altına aldı.

Sebahat Tuncel: Bu belediye halkındır

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Feleknas Uca ile Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen ve bazı STK temsilcileri belediyeye gitti. Ancak içeri girmelerine izin verilmedi.

Halkın seçilmiş belediyelerine ve eş başkanlarına dönük saldırılar devam ederken polis baskını yapılan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önüne gelen Eş Genel Başkanımız Sebahat Tuncel, "Bu belediye halkındır. Siz de FETÖ’cüler gibi yargılanacaksınız. Siz gideceksiniz buradan, burası bizimdir, halkındır" diye tepki gösterdi.

Sebahat Tuncel, vekillerin belediyeye girmesini engelleyen polislere tepki göstererek, “Ne yapıyorsunuz siz, kimin belediyesini kimden koruyorsunuz? Defolun gidin buradan. Bu belediyeler halkındır. Biz halkın seçilmişleriyiz, siz kimsiniz? Halk sizi değil bizi tanıyor” diye tepki gösterdi.

Belediye önüne halkın isteğiyle geldiklerini söyleyen Tuncel, “Biz halkın isteğiyle geldik, siz hangi hakla geldiniz? Siz gideceksiniz buradan. FETÖ’cüler nasıl yargılanıyorsa siz de öyle yargılanacaksınız. Tek tek hesap vereceksiniz" dedi.

Tuncel’in konuşması esnasında çevik kuvvet polisleri ise kalkanları ile vekillerin de arasında olduğu kitleyi itti.

HDP’den eylem çağrısı

HDP Genel Merkezi’nden ise “kesintisiz eylem çağrısı” yapıldı. HDP tarafından yapılan açıklamada saat 11.00’de eylem çağrısı yapıldı. Bu eylemlerin her gün aynı saatte tekrarlanacağı belirtilerek, “Zulme karşı direniş haktır, meşrudur. Direneceğiz ve kazanacağız” ifadelerine yer verdi.

HDP açıklamasından satır başları şöyle:

“Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Sayın Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınmaları, evlerinde ve Büyükşehir Belediyesi’nde arama yapılması son derece keyfi ve hukuksuz bir uygulamadır.

“Erdoğan-AKP iktidarı halkın iradesini çiğneme adımlarını tam bir intikam duygusuyla sürdürmektedir. Kürt halkının siyasi iradesine yönelik bu düşmanca tutumla demokratik siyasetin ve demokratik muhalefetin tasfiyesi hedeflenmektedir. Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın gözaltına alınmış olmaları demokratik siyasete karşı ilan edilen savaşın çılgınlık aşamasıdır.

“Bu hukuksuz ve keyfi gözaltı evrensel insan haklarına, demokratik hukuk ilkelerine ve Türkiye’nin imzalamış olduğu uluslararası demokratik sözleşme ve anlaşmalara aykırıdır.”

Eylemler yapılıyor

Birçok şehirde eylemler polis saldırısına rağmen yapılıyor. Bursa’da polis saldırısı sonucu çok sayıda kişi gözaltına alındı. İstanbul’da Galatasaray meydanında basın açıklaması yapılıyor. İzmir’de bir araya gelenler “Halkın İradesi Teslim Alınamaz” pankartı açarak basın açıklaması yaptı. Diyarbakır’da ise polis protesto eylemine saldırdı. Ara sokaklarda polis saldırısı devam ederken şehirde internet kesildi.

Son iki hafta içerisinde 35 DBP’li tutuklanırken çok sayıda HDP ve DBP’li ise gözaltına alındı.


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam