16/08/2012 | Yazar: Nilay Vardar

Kredi Yurtlar Kurumu’na ait Edirnekapı ve Kadırga karma yurtları kadın ve erkek öğrenci yurdu olarak değiştiriliyor. Öğrenciler tepkili; "Sosyalleşmemizi sağlayan ortak barınma hakkımız yok ediliyor."

‘Kızlar Kız, Erkekler Erkek Yurdunda Kalacak!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kredi Yurtlar Kurumu’na ait Edirnekapı ve Kadırga karma yurtları kadın ve erkek öğrenci yurdu olarak değiştiriliyor. Öğrenciler tepkili; "Sosyalleşmemizi sağlayan ortak barınma hakkımız yok ediliyor."
Edirnekapı ve Kadırga KYK Karma yurtları kadın ve erkek öğrenci yurdu olarak değiştiriliyor. Kadırga’da kalan kadınlar Edirnekapı’ya, Edirnekapı’daki erkekler Kadırga’ya yerleştirilecek.
 
Yaklaşık 1000’er kişinin kaldığı iki yurtta da kadın ve erkek öğrencilerin yatakhaneleri aynı binada ancak farklı bloklarda bulunuyor. Öğrencilerin, kantin bahçe ve spor alanları ortak.
 
Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) İstanbul Bölge Müdürlüğü’nden bir yetkili karma yurtların kadın ve erkek yurdu olarak ayrılacağını doğruladı. Gerekçe nedir sorusuna bir cümleden oluşan bir yanıt verdi: "Kızlar kız, erkekler erkek yurdunda kalacak!"
 
Öğrenciler, dilekçelerini KYK’ya sundu ancak henüz bir yanıt alamadı.
 
"Sosyalleşme ortamımız vardı"
 
Kadırga Yurdu’nda kalan İstanbul Üniversitesi öğrencisi Gizem Pöl, ortak barınma haklarının hiçbir gerekçe gösterilmeden ortadan kaldırıldığını söylüyor.
 
"Yurtta kantin, bahçe ortak. Masa tenisi, futbol her şey içeride. Kadın ve erkekler arasında bloklaşma yok; her şey birlikte yapıldığında daha eğlenceli. Daha geniş bir sosyalleşme ortamı var.
 
"Yurtta zaten güvenlik görevlileri var. Hepimiz yetişkin üniversite öğrencileriyiz. İstenmeyen herhangi bir durumun olması söz konusu değil. Ancak karma yurtları istemeyenler kadını sadece cinsel obje gibi gördüğü için erkek ve kadınların yan yana olmasında sakınca görüyorlar."
 
"Haremlik selamlık mı?"
 
Edirnekapı Yurdu’nda kalan Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencisi Serhat Yavuz, KYK sitesinde de konuyla ilgili bir bilgilendirme yapılmadığını gönderdikleri dilekçeye de muhatap bulamadıklarını söyledi.
 
"Yurtta, hiçbir sorunumuz yoktu. Ne öğrencilerden ne de çalışanlardan bir şikayet geldi. Çok iyi geçiniyorduk; insanlar daha fazla sosyalleşebiliyordu. Bu durumda ilk akla gelen ’haremlik, selamlık’ uygulamasına mı geçiliyor oldu. Bize konuyla ilgili hiçbir bilgilendirme yapılmadı; tadilat yapılacak denip eşyalarımızı boşalttırdılar. Şimdi yurda gelen herkes şaşırıp, tepki veriyor."
 
Türkiye’de toplamda 116 KYK’na ait yurt var; bunlardan 53’ü karma. (Bia)

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam