28/02/2013 | Yazar: Kaos GL

Medyada nefret söylemi raporuna göre LGBT’lere yönelik hakaret ve aşağılama içeren ifadelerin yer aldığı haber ve köşe yazılarında eşcinsellik genellikle ‘sapıklık’, ‘sapkınlık’, ‘çirkinlik’ ve benzeri ifadelerle anıldı.

‘Köşe’ler Yorum Yerine Nefret Yaydı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Medyada nefret söylemi raporuna göre LGBT’lere yönelik hakaret ve aşağılama içeren ifadelerin yer aldığı haber ve köşe yazılarında eşcinsellik genellikle “sapıklık”, “sapkınlık”, “çirkinlik” ve benzeri ifadelerle anıldı.
 
Hrant Dink Vakfı 2012’nin Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarını kapsayan Medyada Nefret Söylemi İzleme Raporu’nu açıkladı.
Rapora göre en çok nefret söylemine imza atan gazete Yeni Akit oldu. Yeni Akit’te 4 ayda 30 nefret söylemi tespit edildi. Yeni Akit’i sırasıyla Milli Gazete, Yeni Mesaj, Yeniçağ ve Star gazeteleri takip ediyor. Rapora göre nefret söylemi en çok köşe yazılarında yer alıyor.

16 gazeteyi doğrudan, yerel ve ulusal binden fazla yayının da medya takip merkezleri aracılığıyla takip edilerek hazırlanan raporda, 4 ayda toplam 97 haber ve köşe yazısında nefret söylemine rastlandı belirtiliyor. 97 nefret söyleminin yüzde 64’ü köşe yazılarında yer alırken yüzde 29’u haber içeriklerinde.
 
“Diğer Dezavantajlı Gruplar”
 
Üç bölümden oluşan 46 sayfalık raporda, dini ve etnik grupları hedef alan içerik, birinci bölümde ele alınıyor.
 
Kadın ve LGBT bireylere yönelik konular “Diğer Dezavantajlı Gruplar” başlığı altında ikinci bölümde, “Medya Eleştirisi” kapsamında değerlendirilen konular ise üçüncü bölümde bulunuyor.
 
LGBT bireylere yönelik hakaret ve aşağılama içeren ifadelerin yer aldığı haber ve köşe yazılarında eşcinsellik genellikle “sapıklık”, “sapkınlık”, “çirkinlik” ve benzeri ifadelerle tanımlandı. Bazı yazılarda ise “ensest” ile eşdeğer olarak gösterildi.
 
Raporla birlikte yayınlanan açıklamada, yazılardaki en dikkat çekici noktanın nefret söylemine uğrayan grupların aynı zamanda “terörle” ve Kürt meselesiyle de ilişkilendirilmesi, bu sorunun kaynağı olarak gösterilmesi olduğu belirtildi.
 
Furkan Altıok birinciliğe koşuyor!
 
Yeni Akit’in kaosgl.org haberlerini dezenforme etmek ve nefret yaymakla görevlendirdiği muhabiri Furkan Altınok da Hrant Dink Vakfı’nın raporunda yer alıyor.
 
Nefret söylemine yer veren köşe yazarlarında da Yeni Akit’in ağırlığı hissediliyor. 7 nefret söylemi ile birincilik Yeni Akit yazarı Mehmet Şevket Eygi’ye ait. Eygi’yi yine aynı gazeteden Furkan Altıok, Yeniçağ’dan Arslan Tekin ve Yeni Akit’ten Osman Yiğit takip ediyor. En çok hedef alınan gruplar arasında ise Yahudiler, Ermeniler, Hristiyanlar, LGBT’ler, Rumlar, Zerdüştler, Batılılar ve Ezidiler var.

Etiketler: medya
nefret