08/08/2017 | Yazar: Kaos GL

Leman Sevda Darıcıoğlu’nun performansı Güney Kore’de.

‘Kurduğum kişisel anlatı ile yeni bir beden hayal ediyorum’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Leman Sevda Darıcıoğlu’nun performansı Güney Kore’de.

KaosGL.Org yazarlarından, sanatçı Leman Sevda Darıcıoğlu’nun performansı ve işleri, Güney Kore’de bu yıl üçüncüsü düzenlenen Asya Güncel Sanat Sergisi’nde yer alacak.

On ülkeden yirmi dört kadın sanatçının işlerinin yer alacağı sergide, Darıcıoğlu​ Türkiye’den katılan tek sanatçı. ​“Merhaba, ben Leman, Türkiye’den bir kadın sanatçıyım” isimli yerleştirmesinde Darıcıoğlu, bir video performans, “Türkiye'den bir kadın sanatçı” başlıklı defter üzerine dikiş işi ve “beden, arzu, aşk ve dönüşüm günlüğü” başlıklı bir el yazısını sanatseverlerin beğenisine sunacak.

Cinsiyet ve ulusal kimlik kategorileri bedenimize nasıl işliyor?

Darıcıoğlu’nun Asya Güncel Sanat Sergisi’nde yer alacak video çalışmasında, göğüs bölgesinin derisine kadınlık sembolü olan femina; sırt bölgesinin derisine ay yıldız desenlerini iğne iplik ile işletiyor. Bu video performansında kişiye doğumu itibariyle atfedilen ulusal kimlik ve cinsiyet kategorileri sorgulanıyor.

Yerleştirmesi hakkında​ Leman Sevda Darıcıoğlu şunları söylüyor: “Temelinde bir yanda kişiye iradesine başvurmadan atanan kimlikler, diğer yanda ise beden ve (yeniden) inşası yani duygular, dönüşüm, arzu, yaratım başlıkları yer alıyor. Bu konular üzerinde çalışırken aynı zamanda bu kimliklere aldığım kişisel mesafeyi, bedenimi katetmelerinin üzerimdeki tesirini paylaşıyor, bu paylaşımın ardından kurduğum kişisel anlatı ile yeni bir beden hayal ediyorum. Kişisel/toplumsal arasındaki sınırlara dair sorgulardan geçiyor, mahremiyeti yalnızca cinselliğe atfedilen tanımından çıkarmayı ve oya gibi işlenen duygulara, bedene ve “açılmaya” dair bir soru olarak önümüze koymayı amaçlıyorum.”

Darıcıoğlu’nun yerleştirmesi, 1 Eylül - 3 Aralık 2017​ tarihleri arasında Güney Kore’de yer alan ​Jeonbuk Sanat Müzesi​’nde görülebilir.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam