21/12/2016 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Derneği, ABD’li sivil toplum kuruluşu İnsan Hakları Kampanyası Vakfı’nın (Human Rights Campaign) 2016 yılı Kurumsal Eşitlik Endeksi’ni Türkçe’ye çevirdi.

‘Kurumsal Eşitlik Endeksi 2016’ yayında! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği, ABD’li sivil toplum kuruluşu İnsan Hakları Kampanyası Vakfı’nın (Human Rights Campaign) 2016 yılı Kurumsal Eşitlik Endeksi’ni Türkçe’ye çevirdi.

ABD’de federal hükümet ve eyaletler düzeyinde verilen eşit evlilik mücadelesinin, Medeni Özgürlükler Birliği ile birlikte en etkin sivil aktörlerinden olan HRC, Kurumsal Eşitlik Endeksi’nin (Corporate Equality Index) belirli ve sürekli güncellenen standartları ve ölçütleri aracılığıyla, ABD şirketlerinde lezbiyen, gey, biseksüel ve trans eşitliğini izliyor. 

İnsan Hakları Kampanyası Vakfı’nın Kurumsal Eşitlik İndeksi 2016, hem Amerika Birleşik Devletleri’nde hem de küresel ölçekte temel işyeri korumalarına yönelik standartları kapsayan yeni bir kurumsal eşitlik çağını müjdeliyor.

İlki 2002’de hazırlanan endekse göre, ABD’de LGBT’leri koruyacak hiçbir federal yasa, en temel hak olan federal nefret suçları yasaları bile yoktu. 2003’teki çok önemli Lawrence v. Texas davasıyla yeni bir döneme girildi; LGBT topluluğu, hayatlarını kriminalize eden ABD yasalarından en sonunda kurtulmuştu. Evliliğin Korunması Yasası ve “sorma, söyleme” politikasına ise büyük ölçüde göz yumuluyordu. ABD’deki eyaletlerin büyük çoğunluğunda da LGBT’ler kimliklerinden ötürü işe alınmayabiliyor ve kovulabiliyordu. O yıl, kapıları LGBT’lere sıkı sıkıya kapalı bir ABD’de, ilk endeksten en yüksek puanları alan 13 şirket, işyeri eşitliği için sorumluluk almaya öncülük etmişti.

Kurumsal Eşitlik Endeksi’nin başlangıcından bu yana, pek çoğu küresel ölçekte de faaliyet gösteren ABD’nin en büyük işverenleri, LGBT’leri içermeyi başarılı bir iş uygulaması olarak sahiplendi. Çalışanların cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelinde korunması, iş faaliyetlerinin artık tartışılmaz bir parçası haline geldi. İki yıl önce, KEE değerlendirme kriterlerine aralarında küresel davranış kuralları ve ayrımcılık karşıtı politikalar, yeni sosyal sorumluluk ilkeleri ve tedarikçi standartlarının da bulunduğu bazı iddialı değişiklikler getirdi. 407 şirket bu yeni zorlu görevleri yerine getirerek bu yılki KEE’den tam puan kazandı ve “LGBT Eşitliği Açısından Çalışmak İçin En Uygun Yerler” unvanına sahip oldu.

Bu işverenler, ABD’de ve uluslararası iş uygulamalarının pek çok kolunda cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık karşıtlığının ilkelerini yaşatıyorlar. İşverenler temel işyeri eşitliğini işgücünün yalnızca bir bölümüne tanımıyor, bunun yerine cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli korumalarını küresel ölçekteki faaliyetleri boyunca tutarlı bir hale getiriyor. 

Kurumsal Eşitlik Endeksi 2016'ya buradan ulaşabilirsiniz.

Bu kitap; İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı’nın (SIDA) ve Özgürlük için Friedrich Naumann Vakfı’nın destekleri ile Kaos GL Derneği tarafından Türkçe’ye çevrilmiş ve basılmıştır


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam