30/09/2016 | Yazar: Kaos GL

LGBTİ mülteciler üzerine çalışan fotoğrafçı Bradley Secker’in portfolyosunu ilk defa görücüye çıkardığı sergi 2 Ekim’de açılıyor.

LGBTİ mülteciler üzerine çalışan fotoğrafçı Bradley Secker'in portfolyosunu ilk defa görücüye çıkardığı sergi 2 Ekim’de açılıyor.

Suriye, İran ve Irak'tan gelen mültecilerle uzun süredir projeyi yürüten Secker'ın Türkçe'de 'saklı' anlamına gelen Kutmaan sergisi 2 Ekim Pazar günü saat 18.30'da Cezayir Salonu'nda açılıyor.

Sergi, bir buçuk yıldır aralıksız toplanan, Arapça konuşan LGBTİ mültecilerin 'Tea&Talk' toplantılarını desteklemek, toplantıların ve projelerin devamını sağlamak ve SPoD çatısı altında yeni projeler üretmek amacını taşıyor.

Sergideki fotoğraflar bu nedenlerle satışa sunulacak ve Tea&Talk grubuna bağışlanacak.

Neden “Kutmaan”?

“Kutmaan” saklanmak veya gizlenmek manasına gelen bir Arapça kelimedir.

2010'da Suriye’nin Şam şehrinde başlayan, homofobik şiddetten kaçmış Iraklı eşcinsel mülteciler üzerine yoğunlaşan Kutmaan projesi, sonrasında sığınma talebinde bulunan, hakları için savaşan ve kendi toplumlarında kabul edilmek isteyen İranlı, Suriyeli ve Iraklı mültecileri takip ederek Türkiye'ye yolculuk eder.

Kutmaan, Suriye ve Türkiye'deki yerleştirilme deneyiminin bekleyişlerini, bilinmezliklerini, yükselişlerini ve düşüşlerini yansıtmaya çalışıyor. 

Suriye, 2003'te ABD önderliğinde Irak'a yapılan saldırının ardından bir milyondan fazla Iraklı mülteciyi barındırmıştı. Kutmaan, o dönem Şam'a sığınan on bir Iraklı eşcinsel erkeğin hayatını da belgeliyor. Türkiye’de ise Orta Anadolu bölgesinde bulunan İranlı LGBT mülteciler, Avrupa veya Kuzey Amerika ülkelerine yerleştirilmeden önce, ortalama iki yıl belgelerin işlemden geçmesi için bekliyorlar.

Sürgün halinde olmalarına rağmen, ayrımcılık ve tehditler mülteci diyasporasını etkilemeye devam ettiği için, korku sıklıkla sığınmacıları "güvenli" ülkelere kadar takip eder. 

Bradley Secker kimdir?

Bradley Secker (d.1987) şu an İstanbul'da çalışan Britanyalı bağımsız bir foto muhabiridir. Bradley'nin çalışmaları jeopolitik olaylar, kimlik ve göç temalarını görsel hikaye anlatıcılığı aracıyla, genellikle kavramsal yaklaşımlar ile inceler. Kutmaan, LGBT sığınmacılar ve mülteciler üzerine devam eden çalışması, 2010'da başlamıştır. 


Etiketler: kültür sanat
İstihdam