19/06/2017 | Yazar: Aslı Alpar

‘Lezbiyen’ kelimesinden dahi korkan gazeteler Brnabiç haberini nasıl gördü?

‘Lezbiyen Başbakan’ı gasteler nasıl gördü? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Lezbiyen” kelimesinden dahi korkan gazeteler Brnabiç haberini nasıl gördü?

Sırbistan Devlet Başkanı Aleksandar Vuçiç, başbakanlık görevine açık bir lezbiyen olan Ana Brnabiç’i atadı. Bu atamanın ardından Brnabiç parlamentoda güvenoyu alırsa, Sırbistan’ın ilk kadın ve eşcinsel başbakanı olacak.

Ana Brnabiç’in Sırbistan’ın kadın ve lezbiyen kimlikli ilk başbakanı olarak atanması uluslararası basınında da öne çıkan bir haberdi. Peki, Brnabiç’in yeni görevine atanmasını Türkiye gasteleri nasıl gördü?

Lezbiyen yasaklı bir kelime midir?

Ana Brnabiç’i Türkiye’deki hemen hemen tüm gazeteler sayfalarına taşıdı. Brnabiç’i Akşam Gazetesi “Sırbistan’a sıradışı kadın başbakan”, Yeni Akit “Sırbistan, AB’ye girmek için eşcinsel başbakan atadı”, Şok Gazetesi “Hem eşcinsel hem de ilk kadın başbakan”, Milli Gazete “Sırbistan’da hükümeti sapık kuracak”, Korkusuz Gazetesi “Sırbistan’da ilk kadın ve eşcinsel bakan”, Sözcü Gazetesi “Sırbistan’da ilk eşcinsel başbakan”, Posta Gazetesi “Tarihe geçti”, Birgün Gaztesi “Brnabiç Sırbistan’ın ilk eşcinsel başbakanı oldu”, Haber Türk Gazetesi “Sırbistan’a eşcinsel başbakan”, Cumhuriyet Gazetesi “Sırbistan’da çifte ilk: İlk kadın ve ilk eşcinsel başbakan”, Hürriyet “Sırbistan'da yeni hükümeti eşcinsel bakan kuracak” başlıklarıyla haberleştirdi.

Hiçbir gazetenin, Brnabiç’i “lezbiyen” olarak ifade etmediğine dikkat çekelim. Gastelerin “lezbiyen” kelimesinden kaçınması, yalnızca başlıklarda değil haberin içinde de kullanılmamasına sebep oldu.

Yeni Akit ve Milli Gazete’nin “kopyala-yapıştır” haberciliği

Brnabiç haberini, Yeni Akit’in BBC Türkçe sayfasından ve Milli Gazete’nin ise Haber Türk Gazetesi’nden yalnızca başlığı ve metin içindeki “eşcinsel” kelimesini “sapık” kelimesi ile değiştirerek neredeyse bire bir aldığını görmek mümkün. Hiçbir kaynak gösterme zahmetinde bulunmayan bu iki gazete, Brnabiç’i “sapık” olarak itham etmekte ve LGBTİ’lere yönelik nefretini Sırbistan’da yaşanan bu gelişme ile sürdürmekte.

Brnabiç’in başarısı ülkenin AB üyelik süreci ile ilişkilendiriliyor

Brnabiç haberlerinde, haber metinlerinin tek tipliğine rağmen yalnızca Yeni Akit ve Milli Gazete tarafından nefret söylemi üretildiğini belirtelim. Tüm gazeteler Brnabiç’in bir fotoğrafını kullanırken, O’nun başbakan olarak atanması Korkusuz, Şok, Yeni Akit, Birgün Gazetelerinde ülkenin AB üyelik süreci ile ilişkilendirilmiş.


Etiketler: medya
İstihdam