13/05/2014 | Yazar: Kaos GL

LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) mültecilerin sorunları ve çözüm arayışları, Cumartesi günü Ankara’da düzenlenen çalıştayda ele alındı.

LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) mültecilerin sorunları ve çözüm arayışları, Cumartesi günü Ankara’da düzenlenen çalıştayda ele alındı.
 
9. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında Kaos GL ve Uluslararası Af Örgütü’nün birlikte düzenlediği çalıştayda Kaos GL, Uluslararası Af Örgütü, Pozitif Yaşam Derneği (PYD), Mültecilerle Dayanışma Derneği (Mülteci-Der), İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı (İKGV), Helsinki Yurttaşlar Derneği (HYD), AÜ SBF İnsan Hakları Merkezi, Ankara ve Mersin Barolarından katılımcılar yer aldı.
 
Kaos GL Derneği Avukatı Hayriye Kara, LGBT mültecilerin sorunlarının tek başına sivil toplum tarafından çözülemeyeceğini belirterek mültecilere sağlanan sınırlı desteğin LGBT mülteciler söz konusu olduğunda sıfıra inebildiğini söyledi.
 
“Çünkü LGBT mülteciler makbul mülteci değil. Aynı konu ilaç yardımı için de geçerli, kanser olan biri için ilaç yardımı makbulken, HIV+ biri için makbul değil.”   
 
“Özel ihtiyaç sahipleri arasında LGBT’ler yok!”
 
Uluslararası Af Örgütü’nden Volkan Görendağ, özel ihtiyaç sahipleri tanımlanırken “cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği” ibarelerine yer verilmemesinin psikolojik ya da fiziksel şiddete maruz kalan LGBT mültecileri dışarıda bıraktığını belirtti. Görendağ ayrıca sınır dışı nedenleri arasında yer alan “kamu güvenliği, kamu sağlığı, geçimini meşru yollardan sağlamamak” gibi muğlâk ifadelerin özellikle seks işçiliği yapan mültecilerin aleyhine kullanılabildiğini vurguladı.
 
Çalıştayda, Denizli ve Kayseri uydu kentlerine yerleştirilen iki LGBT mülteci de yaşadıkları sorunları aktardı. Mülteciler, LGBT mültecilere yönelik sağlıklı bir bilgilendirme yapılmamasının yarattığı sıkıntılara ve cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerinden ötürü kendi ülkelerinden gelen diğer mültecilerle dayanışmakta zorlanmalarına dikkat çekti.
 
IGLHRC’den Hossein Alizadeh ise Türkiye’deki LGBT hakları kazanımlarının bölge üzerinden çok önemli bir etkiye sahip olduğunu söyleyerek ekledi: “LGBT mültecilerin haklarını konuşurken Türkiyeli LGBT haklarından bağımsız değil, birlikte bir mücadele yürütülmesi gerekiyor.” 

Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam