22/06/2015 | Yazar: Kaos GL

Lambdaistanbul LGBTİ Mülteci Komisyonu: ‘LGBTİ göçmen ve mülteciler en görünmez ve dezavantajlı grup.’

‘LGBTİ mülteciler en görünmez grup’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Lambdaistanbul LGBTİ Mülteci Komisyonu: “LGBTİ göçmen ve mülteciler en görünmez ve dezavantajlı grup.”
 
Lambdaistanbul LGBTİ Mülteci Komisyonu, 20 Haziran Mülteciler Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yayınladı. LGBTİ mültecilerin Türkiye’de yaşadığı sorunları sıralayan ve taleplerini paylaşan komisyon, “LGBTİ göçmen ve mülteciler en görünmez ve dezavantajlı grup” dedi.
 
Türkiye’de göç ve mülteciliğin hiç olmadığı kadar hayatların bir parçası haline geldiğini hatırlatan komisyon, “Türkiye’de Suriye’den gelenler de dahil yaklaşık 3 milyona yakın göçmen ve mülteci var. Elbette sayılar devletler ve kurumlar için önemlidir. Ancak bizim için daha önemlisi birbirinden farklı hayatları ve hikayeleri olan insanlardır; bu sayının içinde farklı sıkıntıları, farklı ihtiyaçları olan insanlar olduğunu bilmektir” dedi.
 
Türkiye’nin geçen sene yürürlüğe koyduğu Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu altında sayılan özel ihtiyaç sahipleri arasında LGBTİ’lerin olmadığını da hatırlatan komisyon açıklamasına şöyle devam etti:
 
Alanda yaşanan sorunlar
 
“LGBTİ’ler başka bir ülkede göçmen/mülteci olarak yaşarken kendi toplumlarından destek bulamıyorlar; ev sahibi ülkenin insanları tarafından göçmen/mülteci olmalarının yanı sıra cinsel yönelimleri ve cinsiyet kimliklerinden dolayı çifte ayrımcılığa maruz kalıyorlar; göçmen/mültecilere yönelik kamu desteklerinden kısıtlı şekilde veya hiç faydalanamıyorlar; LGBTİ’lerin kendilerine özgü sağlık ihtiyaçları lüks olarak tanımlandığından ihtiyaç duydukları sağlık hizmetlerine erişemiyorlar ve benzeri şekilde eğitim, barınma gibi çok temel ihtiyaçlarda ciddi sıkıntılar yaşıyorlar.
 
“Diğer bir önemli sıkıntı ise göçmen/mültecilere yönelik hizmet veren sivil toplum kuruluşlarının kısıtlı kaynaklarına erişim konusunda da LGBTİ mültecilerin en sonlara bırakıldığı ya da hiç dikkate alınmadığı gerçeği.
 
“Biliyoruz ki burada sıralanan sorunlar hem genel olarak tüm göçmen/mültecilerin hem de Türkiye’deki LGBTİ’lerin oldukça aşina oldukları sorunlar. Ancak iki durumun kesişiminin yarattığı çifte ayrımcılık ve sıkıntıyı göz ardı etmek sadece sorunu halı altına süpürür. Her ne kadar hızla büyüyor olsa da LGBTİ mültecilerin sayısı milyonları bulmasa da yaşadıkları sorunlar oldukça fazla.”
 
Mülteci Komisyonu’nun talepleri
 
LGBTİ mülteci ve göçmenlerin yaşadığı sorunlara ilişkin komisyonun talep ve atılması gereken adımlar listesi ise şunlar:
 
“İlk talebimiz göçmen/mültecilere yönelik hizmet veren ve/veya politika üreten kurumların “ama”sız bir şekilde kendi hizmetlerine ve politikalarına LGBTİ gerçekliğini dahil etmeleri. Kendi hizmet alanlarında ve/veya devlet kurumlarıyla yürüttükleri çalışmalarda LGBTİ konusunu da gündeme getirmeleri.
 
“Daha uzun vadede olsa da diğer bir talebimiz devletin Uluslararası Koruma yasası kapsamında LGBTİ mültecileri özel ihtiyaç sahibi kategorisine dahil etmesi ve hizmetlerden eşit faydalanım için gerekli önlemleri alması.
 
“Tüm taleplerimizin içinde belki de en hayati ve bize dair olan ise Türkiyeli LGBTİ örgütlerinin LGBTİ göçmen ve mültecileri, uzakta üzerine çalışılacak bir konu olarak değil birlikte örgütleneceği ve sahip olduğumuz farklı gerçeklikler üzerine birlikte söz üreteceği yoldaşları olarak görmesi ve bunu sahiplenmesidir.” 

Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam