13/12/2017 | Yazar: Kaos GL

Nefret cinayetleri toplumsal homofobi nedeniyle sıradanlaştırılıyor, üzeri örtülüyor.

‘LGBTİ’ler evlerinde dahi güvenli değil’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Nefret cinayetleri toplumsal homofobi nedeniyle sıradanlaştırılıyor, üzeri örtülüyor.

Yönetmen Mustafa Kemal Uzun’un, yönettiği bir dizinin figüranı tarafından öldürülmesinin ardından cinayetin homofobik nefret cinayeti olduğuna dair değerlendirmeler yapıldı. Uzun’un katili Osman A.’nın savcılıktaki ifadesinden basına yansıyanlar cinayetin nefret cinayeti olduğu ihtimalini güçlendirdi.

Nefret suçu ve cinayetleri toplumsal homofobi nedeniyle özensizce sıradanlaştırılıyor ve böylelikle üzeri örtülüyor. Nefret suçlarından mağdur olan, hayatta kalan LGBTİ’ler ve görgü tanıklarının aktarımlarıyla hazırlanan Kaos GL Derneği’nin 2016 Yılı Nefret Suçları Raporu’nun sonuçları tam da bu meseleye dikkat çekiyor.

Rapor, cinayete teşebbüs gibi ağır bir suçun dahi emniyete bildirilemediği, dolayısıyla fail hakkında adli bir işlem yürütülemediğini ortaya koyuyor.

“LGBTİ’ler evlerinde dahi güvenli değil”

Kaos GL’nin 2016 Nefret Suçları Raporu Araştırmasının cinayete teşebbüs suçundan mağduriyet yaşayan ve tanık olanlar bölümüne dokuz kişi katıldı. Bu kişilerin 7’si mağdur ve 2’si tanık sıfatıyla araştırmaya katkı sundu. Olayın gerçekleştiği mekânı, 4 kişi ev, 1 kişi ev civarı, 1 kişi sokak, 1 kişi okul, 1 kişi hapishanede, 1 kişi de toplu taşıma olarak belirtti. Bu veriler, LGBTİ’lerin evlerinde, evlerinin yakınında, okullarında veya kamusal alanlarda dahi güvende olmadıkları anlamına geliyor.

“LGBTİ’ler bizzat tanıdıkları kişiler tarafından öldürülmek istendi”

Raporda faillerin 9 vakada da özel kişiler olduğunu belirtiliyor. Cinayete teşebbüs vakalarında 3’ünde aile üyesi, 4’ünde tanıdık başka kişiler, 2’sinde tanınmayan kişiler mağdurları hedef aldı. Bu verilere göre, 9 vakadan 7’sinde LGBTİ’ler bizzat tanıdıkları kişiler tarafından öldürülmek istendi.

“Mağdurlar, hukuk sisteminin yanlı olduğuna inandıkları için büyük oranda ihbarda bulunmuyor”

Dokuz vaka içinden yalnızca 1 mağdur olayı polise ihbar etti. Ancak mağdur olayı adi gasp olarak anlatmak zorunda hissetti. Yaşanan 9 cinayete teşebbüs suçunun hiçbiri mahkemeye taşınmadı. Nefret suçlarından mağdur olan LGBTİ’ler, ilgili hak arama kanallarına hukuk sisteminin yanlı olduğuna ve onları desteklemeyeceğine inandıkları için büyük oranda başvuramıyor ve bir defa da hak arama süreçlerinde mağduriyet yaşıyor.

Kaos GL Derneği’nin lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslere (LGBTİ) dönük insan hakları ihlallerinin raporlanması için kullanılacak olan 2017 Nefret Suçları Araştırması devam ediyor. Araştırmaya katılmak için burayı ziyaret edebilirsiniz.

Nefret suçlarına ilişkin daha fazla bilgi almak isterseniz Kaos GL’nin konu hakkında çevirdiği yayınlar ise şöyle:

Nefret Suçu Yasaları - Pratik Klavuz

http://www.kaosgldernegi.org/yayindetay.php?id=113

Nefret Suçlarını Önleme ve Karşılama - AGİT bölgesindeki STK’lar için kaynak kılavuz

http://www.kaosgldernegi.org/yayindetay.php?id=112

Nefret Suçlarının Kovuşturulması - Pratik Kılavuz

http://www.kaosgldernegi.org/yayindetay.php?id=148

Nefret Suçu Odaklı Veri Toplama ve İzleme Mekanizmaları: Pratik Kılavuz

http://www.kaosgldernegi.org/yayindetay.php?id=138


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam