21/05/2013 | Yazar: Kaos GL
Ali Erol: ‘Kürt hareketinin barış talebini desteklerken, inkâr edilen ve adı konulmamış bir savaşa maruz bırakılan LGBT’lere dönük savaşın da son bulmasını istiyoruz.’

Ali Erol: “Kürt hareketinin barış talebini desteklerken, inkâr edilen ve adı konulmamış bir savaşa maruz bırakılan LGBT’lere dönük savaşın da son bulmasını istiyoruz.”
İbrahim Açıkyer (ANF) 17 Mayıs Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma öncesi Kaos GL’den Ali Erol ile görüştü
Homofobiye karşı mücadele ederken bizatihi bunu üreten militarizme, milliyetçiliğe, ırkçılığa, seksizme karşı da bir mücadele verilmesi gerekir…
Türkiye’de Kaos GL öncülüğünde 2006’dan bu yana her yıl kutlanan 17 Mayıs Uluslararası Homofobi ve Trnasfobi Karşıtlığı Günü, bu yıl Kürt sorununda çözüm tartışmalarının güncelliğiyle bütünleştirilerek “barış” ana temasıyla gerçekleştirilecek. Birkaç gün sürecek etkinliklerin bir günü tamamen Kürt sorununda çözüm konusuna ayrılacağını belirten Kaos GL Derneği’nden Ali Erol, “Barış ana teması ayrıca LGBT bireylere dönük yürütülen savaşın sona ermesini de içeriyor” dedi.
Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtlığı Günü çerçevesinde Türkiye’de Kaos GL başta olmak üzere örgütlü yapıların ve destek veren farklı toplumsal kesimlerin ortaklaşmasıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor. LGBT bireylere yönelik ayrımcılığın, şiddetin, öldürme olaylarının protesto edilerek, taleplerinin anlatıldığı bir gün. Kaos GL Derneği’nden Ali Erol, 2006’dan bu yana her yıl 17 Mayıs’a Ankara’da gerçekleştirdikleri çeşitli etkinliklerle dikkat çektiklerini belirterek, merkezi etkinlikleri gerçekleştirip ardından homofobik karşıtı yürüyüşle etkinliği tamamladıklarını söyledi.
Son yıllarda “Homofobi kimin meselesi?” sorusunu yönelttiklerini dile getiren Erol, “Bu soru farklı kesimlerce sahiplenildiği için buna karşı mücadele kampuslarda ve farklı şehirlere yayıldı. Bu yıl 22 yerde homofobiye karşı etkinlik yapıldı. Her etkinlik kendi ölçüsü dahilinde yapılıyor. Homofobiye karşı verdiğimiz mücadelede şunun altını çiziyoruz: Tek başına homofobiye karşı mücadele değil, bizatihi bunu üreten militarizme, milliyetçiliğe, ırkçılığa, seksizme karşı da bir mücadele verilmesi gerekir diyoruz. Halihazırda bu alanlarda mücadele yürüten kesimlerle kendi mücadelemizi ortaklaştırmaya çalışıyoruz. Son dönemde bu soruda bir ortaklaşma, sahiplenme olduğu için uluslararası homofobi karşıtı buluşmada farklı etkinlikler oldu. Değişmez dönüşmez denilen toplumsal kesimlerde LGBT realitesiyle yüzleşmenin, karşılaşmanın iletişim kurmanın nasıl olacağını öğrenmesi açısından önemli görüyoruz homofobi karşıtı buluşmayı” diye konuştu.
ANA TEMA ‘BARIŞ’
Bu yıl ki ana temanın barış olacağına dikkat çeken Erol, “Şüphesiz ki bunun bir yönü aktüel olan Türkiye’deki Kürt sorununa barış sürecinde bir çözüm bulma adı altında son dönemde başlayan bir tartışma var. Aslında bu tartışma son haftalarda gündemi kaplamış olsa da yılın başından beri telaffuz edilen bir tartışma. O dönemden peki bu mesele nasıl olacak? Kürtlerin eşit katılımı nasıl sağlanacak? Kürtler kendini nasıl özgür hissedecek? Burada LGBT toplumunun, diğer kesimlerin rolü ne olacak? Bu süreçte ucundan nasıl tutabiliriz diye mesele ediyorduk. 17 Mayıs etkinliğinin bir gününü bu tartışmalara ayırdık. Aktüel olmayan bir yönü de Kürt hareketinin dışında inkâr edilen ve adı konulmamış bir savaşa maruz bırakılan LGBT bireylerine dönük savaşın da son bulmasını istiyoruz. Bunu da tartışacağız. Geçen yıl heteroseksizme karşı mücadeleyi ana tema olarak belirlemiştik. Buna teslim olmayacağız, anayasal eşitlik tanınsın demiştik. Bu yıl ki temamızda LGBT toplumuna yönelik savaşa da son şeklinde olacak” dedi.
Etkinliği “1 Mayıs’tan 17 Mayıs’a köprü kuruyoruz aynı zamanda” şeklinde tanımlayan Erol, “1 Mayıs nasıl ki emeğin mücadele alanı olarak kendini odaklıyorsa, bu özgürlük mücadele alanıyla 17 Mayıs haftasında heteroseksizme, seksizme, homofobiye karşı bu alanda ortaklaşma yürütüyoruz. 1 Mayıs’taki yürüyüşümüzün ardından 17 Mayıs yürüyüşümüzle bunu sonlandıracağız” ifadelerinde bulundu.
Erol, 17 Mayıs etkinliğinin aslında bir “gün” olduğunu ancak duruma göre birkaç günlük ya da bir haftalık etkinlik şeklinde planladıklarını belirterek, bu etkinliklerin merkezi olarak gerçekleştirildiğini kaydetti. 17-18 Mayıs günlerinde yapacakları etkinliklerin dışında 19 Mayıs’ta Kurtuluş Parkı’ndan Kızılay’a yürüyüş gerçekleştireceklerini dile getiren Erol, bunun dışında da Ankara’daki üniversite kampuslarında da etkinlikler olacağını belirtti.
17 MAYIS’IN DÜNÜ
Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtlığı Günü homofobi ve transfobiye karşı mücadele etmek amacıyla her yıl 17 Mayıs’ta çeşitli aktivitelerle kutlanıyor. Amaç bireyleri bilinçlendirmek, LGBT hakları lehine gösteri ve yürüyüşlerle LGBT hakları ihlallerine, ayrımcılığa ilgiyi teşvik etmek ve uluslararası etkinlikler koordine ederek sesini duyurmak. Birleşmiş Milletler’de (BM) "LGBT İnsan Hakları Uluslararası Konferansı" ardından LGBT Hakları Montreal Bildirgesi’ni yayınlamıştı. Bildirge, bütün ülkelerin bu günü tanımalarını talep etmesine karşın yalnızca Avrupa Birliği ülkeleri ve Brezilya bu günü resmî olarak tanıdı. 17 Mayıs 1990 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü, eşcinselliğin Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması’nın (ICD) akıl hastalıkları listesinden çıkarıldığı da biliniyor.(16 Mayıs, Ankara)
Etiketler: yaşam, siyaset