20/02/2015 | Yazar: Erdem Gürsu

Salih Canova: Ailenin bize öğretilen anlamını daha doğru karşılandığından LGBTİ arkadaşlıklarının aile tanımını daha çok hak ettiğini düşünüyorum.

‘Maaile mi Na-aile mi?’ cevabı yarın İzmir’de! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Salih Canova: Ailenin bize öğretilen anlamını daha doğru karşılandığından LGBTİ arkadaşlıklarının aile tanımını daha çok hak ettiğini düşünüyorum.
 
Malumunuz Baki Koşar Kültür ve Sanat Festivali başlıyor. Festival öncesi sizlere etkinlikleri kısaca tanıtalım istedik. Bu amaçla yarın (21 Şubat Cumartesi) saat 17:00′da gerçekleşecek olan “Maaile mi Na-aile mi?” panelinin konuşmacılarından Salih Canova ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
 
Tepekule Kültür ve Kongre Merkezi Akdeniz Salonu‘nda yapılacak olan panelde Salih Canova “O da Bizden mi? – Alternatif Bir Aile Modeli Olarak LGBTİ Arkadaşlıkları” başlığıyla aktarımlarda bulunurken, Gülkan Noir ise “Façası Jilet Aile versus Karmaşık Sarmaşık Queer Kabile” başlığıyla aynı panelde yer alacak.
 
Salih Canova’ya kendisi ve sunumu hakkında sorular sorduk, o da içtenlikle sorularımızı cevapladı:
 
Öncelikle biraz senden bahsederek başlamak istiyorum. Uzun yıllardır LGBTİ alanında yürütülen politikaların ve savunuculuk çalışmalarının içindesin. Kendini bu politikanın içinde nerede görüyorsun?
 
Aslında kendimi bu politikanın bir yerinde görmekten çok, bu politikayı hayatımın içinde görüyorum. Bugün hayata baktığım yerden, birlikte hayata baktığımız insanlara, hayatımın hemen her yerinde bu politika var. Ben de elimden geldiğince bir yerinde olmaya çalışıyorum, hayat gaileleri nedeniyle eskisi kadar olmasa da bir şekilde içinde olmaya çabalıyorum.
 
Baki Koşar Kültür ve Sanat Festivali kapsamında senin de bir sunumun olacak, Organizasyonun ilk yıllarında ekipten de biri olarak senin için bu festivalin bir önemi var mı?
 
Benim için duygusal anlamları çok fazla, birlikte yola çıktığımız günden bugüne festivalin geldiği nokta ve içeriğinin zenginliği beni çok mutlu ediyor. “İzmir’de LGBTİ örgütlenmesi olmaz” günlerinden buraya evrilmesi çok heyecan verici.
 
Gelelim Festival kapsamında “O da Bizden mi? – Alternatif Bir Aile Modeli Olarak LGBTİ Arkadaşlıkları” başlığıyla yapacağın paylaşımlara… Biraz konuşmandan ipuçları alabilmek de isteyerek sormak istiyorum: Neden alternatif bir aile modeli sayılsın LGBTİ arkadaşlıkları? Aileye illa bir alternatif geliştirmek gerekli mi? Hali hazırdaki aileler yanlış mı?
 
Aile, bize öğretildiği gibi bir sevgi ve dayanışma birlikteliğiyse, mevcut aileler buna hizmet etmiyor. Aileye bir alternatif geliştirmek zorunda değiliz elbet ama sevgi ve dayanışma içinde olduğumuz yapılar, ailenin bize öğretilen anlamını daha doğru karşılandığından LGBTİ arkadaşlıklarının aile tanımını daha çok hak ettiğini düşünüyorum. Detayları sunumda tartışırız.
 
Peki bu LGBTİ ailesi içinde kimler var sence? Sadece bu işin politikasını yürütenler mi? Yoksa daha geniş bir şeyden mi bahsediyoruz?
 
Oldukça geniş bir aile bu, arkadaşlardan, yoldaşlardan, annelerden, babalardan, sadece facebook üzerinden iletişim kurduğumuz yabancılardan, bazen de internetten tanıştığımız birinden oluşuyor. Bize ihtiyaç duyduğumuz sevgi ve dayanışma duygusunu veren herkesten…
 
Bu aile modelinin bu yılın teması olan “çokluk” kavramıyla bir ilişkisi var mı? Senin kafanda nereye denk düşüyor?
 
Ailenin tek anlamı olmadığını öne sürmek açısından oldukça ilişkili. Aile bir yaşam formuysa bunun çok farklı halleri de olabilir, var da. Hem bildiğimiz LGBTİ çiftler anlamında hem de arkadaşlıklar anlamında “çokluk”u besleyen aile tanımları var.
 
Salih bize zaman ayırdığın ve güzel sohbetin için teşekkür ederim. Peki son olarak eklemek istediklerin var mı?
 
Bu güzel festivali hazırladığınız ve bizi davet ettiğiniz için ben teşekkür ederim.
 
21 Şubat Cumartesi
17:00 Panel: “Maaile mi Na-aile mi?”
Konuşmacılar:
“Façası Jilet Aile versus Karmaşık Sarmaşık Queer Kabile” -Gülkan Noir (Transfeminist – Queer Ebeveyn)
“O da Bizden mi? – Alternatif Bir Aile Modeli Olarak LGBTİ Arkadaşlıkları” – Salih Canova (Aktivist)
Yer: Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi Akdeniz Salonu
Etkinliğin Facebook Sayfası için tıklayınız:https://www.facebook.com/events/1569123366695886/
Festival Programının tamamına ulaşmak için tıklayınız: http://www.siyahpembe.org/7-baki-kosar-kultur-ve-sanat-festivali-basliyor/ 
 
*7. Baki Koşar Kültür ve Sanat Festivali, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın finansal olarak desteklediği Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu Projesi ile Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı’nın finansal olarak desteklediği Nefret Etme Projesi kapsamında Pembe Hayat ve Kaos GL Dernekleri tarafından desteklenmektedir.

 


Etiketler: insan hakları, aile
nefret