16/05/2014 | Yazar: Kaos GL

Sivil Sesler Buluşması’nda ‘madencileri de LGBT’leri de öldüren sistem’ masaya yatırıldı, birlikte özgürleşme yolları konuşuldu.

‘Maden İşçilerini de Transları da Öldüren Aynı Sistem’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Sivil Sesler Buluşması’nda “madencileri de LGBT’leri de öldüren sistem” masaya yatırıldı, birlikte özgürleşme yolları konuşuldu.
 
Sivil Toplum Geliştirme Merkezi’nin (STGM)  düzenlediği Sivil Sesler Buluşması’nın son gününde LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks) özgürlük mücadelesi, sivil toplum ve heteroseksizme karşı mücadeleyle birlikte özgürleşme konuşuldu.
 
Kaos GL ve Pembe Hayat derneklerinin sekreteryasını üstlendiği Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı projesi kapsamında yapılan forumun moderasyonunu Pembe Hayat’tan Selin Berghan üstlendi.
 
Forum katılımcılarının konuşmalarının satır başları şöyle:
 
“Maden işçileri de translar da ölüyor”
Gani Met (Pembe Hayat): Ayrımcılık dediğimizde aslında ibne ve dönme olan hepimiz bir şekilde konuşabiliyoruz. Ben temel haklarımın büyük bir çoğunluğuna ulaşamıyorum. Maden işçileri de ölüyor, translar da ölüyor. Başbakan çocuk dövüyor. Böyle bir ülkede yaşıyoruz. Zorunlu seks işçiliği dediğimiz mesele ile maden işçilerinin zorunlu olarak çalışması çok benzer aslında.
 
Erdem Gür (Siyah Pembe Üçgen): Her şeyi etiketlerle düşünmeye zorluyoruz ancak hayat böyle ilerlemiyor. Tanımlara ihtiyaç duyuyoruz ama yoldaşlık ve bir aradalığı ayrımcılık, yaşam hakkı ihlali gibi meselelerde hissediyoruz.
 
“Herkes için özgürlük düşünü pratiğe geçirmek…”
Yıldız Tar (Kaos GL): Sivil toplumun bir araya geldiği bir etkinlikte aslında bizim birlikte mücadelenin yollarını aramamız, nasıl beraber özgürleşeceğimizi konuşmamız gerekiyor. Maden işçileri ile seks işçilerinin aynı sistem tarafından katledildiğini görmek; bizim LGBTİ hareketinin de herkes işin özgürlük idealini pratiğe geçirmesini sağlamak gerekiyor. Talepkâr, sivil toplumun kalanından LGBTİ’leri anlamasını bekleyen bir siyaset yerine birlikte dayanışmayı örgütlemek gerekiyor.
 
Çağdaş Bilir: Hatırlarsanız geçen ay Kızılay AVM’de LGBT’lere saldırı olmuştu. Ardından SDP’li kadın ve LGBT’ler Kızılay AVM’de eylem yaptılar. Burger King çalışanları gözünü karartmış bir şekilde saldırdı hatta bir kişi eylemci bir kadını aşağı atmaya dâhi çalıştı. Bu tarz olaylar her yerde oluyor. Neoliberal düzene karşı mücadele veriyoruz. Bu neoliberal düzen kendi müşteri profiline uyan lubunyaları kabul edebilirken; diğer lubunyalara saldırıyor.
 
“Cinsellik de kapitalistçe yaşanabiliyor”
Buse Kılıçkaya (Pembe Hayat): Cinselliği de insan haklarını konuşabilmemiz gerek. Hepsini konuşabileceğimiz ama egemen olana karşı mücadele edebileceğimiz bir zemin kurmak zorundayız. Birçok yerde cinselliği de tüketici olarak görüyoruz, kapitalist bir şekilde ilişkileniyoruz cinsellikle. Cinselliği de tüketebiliyoruz. Konuşurken aradaki bu bağları görünür kılmalıyız.
 
Bu etkinlik, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu DİHA Programı kapsamında Pembe Hayat ve Kaos GL derneklerinin birlikte yürüttüğü Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu projesi kapsamında yapılmıştır. 

Etiketler: insan hakları
İstihdam