18/07/2014 | Yazar: Kaos GL

Kadın ve trans cinayetlerine karşı acil eylem çağrısında bulunan kadın örgütleri 20 Temmuz’da sokağa çıkıyor. Kadın cinayetlerinin her yerde olduğunu söyleyen kadınlar, Meclis’i acil eylem planı oluşturmaya çağırdı.

‘Meclis toplanana kadar kadın cinayetlerine karşı sokaktayız!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kadın ve trans cinayetlerine karşı acil eylem çağrısında bulunan kadın örgütleri 20 Temmuz’da sokağa çıkıyor. Kadın cinayetlerinin her yerde olduğunu söyleyen kadınlar, Meclis’i acil eylem planı oluşturmaya çağırdı.
 
Kadınlar, erkek şiddetine ve kadın cinayetlerine karşı bir araya geldi, “Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Eylem Grubu” nu oluşturdu. Sosyalist, feminist, bağımsız kadın örgütleri, dayanışma merkezleri, meslek örgütlerinden kadınlarca oluşturulan kadın ve trans cinayetlerine karşı acil eylem adıyla oluşturulan platform, 20 Temmuz günü 15 merkezde eylem yapacak. İstanbul’daki eylem Kadıköy Boğa heykelinde saat 14.00’te başlayacak.
 
Kadınlar, İstanbul’da yaptıkları basın açıklamasında “Meclis kadın cinayetleri için olağanüstü toplanana kadar sokaklardayız” dedi, cinayetlerin durdurulması için acil eylem planı oluşturulmasını talep etti. Av. Perihan Meşeli, Av. Hülya Gülbahar ve psikolog Pınar Önen, kadın cinayetlerini önlemek için yapılması gerekenlerle ilgili önerilerini paylaştı.
 
Av. Perihan Meşeli, “Devlet, kadın cinayetlerini gündeme almayan ve etkili mücadele yöntemleri kurmayan, yasama ve yürütmesi ile, haksız tahrik indirimleri ile erkeklere ’teşvikler’ sunan yasası ile kadın cinayetlerinden sorumludur” dedi.
 
20 Temmuz’da İstanbul’da yapılacak büyük kadın yürüyüşü çağrısında bulunan Meşeli; Antalya, İzmir, Bursa, Van, Mersin, Marmaris, Fatsa, Kocaeli, Kayseri, Çanakkale, Ankara, Eskişehir, Adana, Dersim ve Trabzon’da da erkek şiddetine karşı sokağa çıkılacağını duyurdu.
 
“Dayakla cinayet arasında ince bir çizgi var”
Pınar Önen ise şiddetin döngüsünün bir süreç olduğunu söyledi. “Dayakla cinayet arasında ince bir çizgi var. Kadınlar kendilerini güvende hissetmedikleri için dayağa maruz kaldıklarında geçer diyorlar ama aslında intihara kapı aralıyorlar” diyen, Önen şiddet gören kadınlara seslendi: “Tehdit altındasınız. Yalnız değilsiniz, kadın dayanışması sunacak birçok örgütlülük var. Onlarla temasa geçin”.
 
Kadın cinayetleri sonrasında çocukların yaşadığı travmaya da dikkat çeken Önen, “Günde 3 kadın öldürüldüğünü düşünürsek, yaklaşık 10 çocuk, babasını cezaevine, annesini mezara gönderiyor. Bu çocuklar daha sonrasında ciddi sorunlarla yüz yüze kalmaya başlıyor. Bir çocuk kaybolduğunda ayağa kalkanların, bu 10 çocuk için daha fazla ayağa kalkması gerekir” dedi.
 
Eylemlerimizi sürdüreceğiz!
Av. Hülya Gülbahar ise, “Şiddetin arka planında toplumsal cinsiyetçi eşitsizlik yatıyor, dedi. Kadını eşit görmeyen anlayışlar, şiddeti de görmüyor. Bir cins, bir cinsi beşer beşer katlediyor. Gerçek bir cins kırımı yaşanıyor” dedi.
 
Meclis’in kadın ve trans cinayetleri gündemiyle özel bir toplantı alması gerektiğini söyleyen Gülbahar, sadece iktidar partisine değil, meclisteki tüm muhalif partilere çağrı yaptı: “Bütünlüklü bir acil eylem planı oluşturmak zorundayız. Bu eylem planı oluşturulana kadar eylemlerimizi sürdüreceğiz” dedi.
 
Kadınların sosyal medya eylemleri ise #KadınKatliamıVar hashtag’i ile sürüyor.
 
Eylem takvimi ise şöyle:
16 TEMMUZ ÇARŞAMBA
DERSİM / Sanat Sokağı
 
17 TEMMUZ PERŞEMBE
MERSİN / Taş Bina Önü, 12:30
 
18 TEMMUZ CUMA
VAN / Sanat Sokağı,18:00
 
20 TEMMUZ PAZAR
İSTANBUL / Kadıköy Boğa Heykeli, 14:00
ANKARA / Güven Park, 14:00
ANTALYA / Kapalı Yol Halk Bankası, Karaalioğlu Parkı, 21:30
İZMİR / Alsancak Garı, 18:30
BURSA / Nilüfer Metro İstasyonu, Beşevler durağı, 22:00
MARMARİS / 21:00
FATSA / Sahilde oturma eylemi, 21:00
KOCAELİ / Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü önü, 17:00
KAYSERİ / Cumhuriyet Meydanı Almer Önü, 16:00
ÇANAKKALE / Kordon Boyu, 20:00
ESKİŞEHİR / Adalar Migros Önü, 17:00
 
21 TEMMUZ PAZARTESİ
ADANA / İnönü Parkı, 18:30 

Etiketler: kadın
İstihdam