06/10/2017 | Yazar: Kaos GL

‘böyle seveceksiniz işte arkadaş’ın dilinde zeki müren’i’

‘Merhaba Canım’ Karin Karakaşlı’yı ağırlıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Karin Karakaşlı, Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar kapsamında “Merhaba Canım” söyleşi dizisi için Bursa’da konuşacak: “böyle seveceksiniz işte arkadaş’ın dilinde zeki müren’i”

Bursa Özgür Renkler Derneği’nin söyleşi dizisi “Merhaba Canım”, Kaos GL Derneği’nin Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar kapsamında şair, yazar Karin Karakaşlı’yı ağırlayacak.

Karakaşlı, 14 Ekim 2017 saat 15.00'da Görükle SanatMahal'de “Edebiyatta ‘Karin’ Olmak” üzerine konuşacak. Semih Özkarakaş’ın moderasyonu üstlendiği söyleşide Karakaşlı, “kadın yazar” olmanın ötesinde öznel deneyimlerini, yazın hayatını, edebiyatta toplumsal cinsiyeti ve edebiyatın cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ile imtihanını tartışacak.

1998’de Öykü dalında Varlık dergisinin Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülü’nü kazanan Karakaşlı, Agos ile, kapanana kadar Radikal 2’de, halen de Kaos GL Dergisi, Kültür Servisi ve Gazete Duvar’da yazıyor.

“böyle seveceksiniz işte arkadaşın dilinde zeki müren’i”

Çağdaş edebiyatın önde gelen isimlerinden Karakaşlı Kaos GL Dergisi’nin “Ahval” dosya konulu son sayısına Arkadaş Z. Özger’i yazmıştı. Karakaşlı’nın yazısından kısa alıntılar:

“adını kendi koymak ne demeye gelir, bilir misiniz? birini, eski bir ben’i öldürmektir o. kendi gıyabında verilenin reddi. zekai özger’in arkadaş z. olmasının hikâyesi. bir başlangıç. son dayatan bir merhaba. ‘merhaba canım’ dediği bize.”

***

“öyle zamansızdı ki bugün onu okuduğunuzda şimdi yazılmış şiirlerle karşı karşıya olduğunuza yemin edebilirsiniz. sahici ve evrenseldi. zaman bu sakalsız oğlana hiçbir şey edemedi. ha bir de bu toprakların o en güzel çocuklara kıyma geleneği hiç değişmedi. acıdır ama biraz da bundan eskimedi şairlerin, yazarların acı ve umut tahterevallisindeki maceraları. oysa o da bilirdi sadece hayatın zevklerini yüceltmeyi. mutluluğu küçük şeylerdendi. ‘ben az konuşan çok yorulan biriyim/şarabı helvayla içmeyi severim ‘ sahiciliğindeydi. aşkın ve hakla, eşitlikle, özgürce yaşanan hayatın peşindeydi. bu uğurda mücadele eden yoldaşlarını anlatırken her dönemin gençlerinin kalbini kayda geçti.”

***

“ha o yüzden sakın ola arkadaş z. özger’in ‘sadece zeki müreni seviniz’ dizesini kesip de dolaşmayın ortalıkta. “ne zaman yayımlarsam yayımlayayım adı ‘sakalsız oğlanın tragedyası’ olacak!’ demiş bir şairin kitabı ölümünden sonra yıllar yılı vasiyeti hilafına ‘sevdadır’ başlığıyla dolaştı ortalıkta. ta 2014 yılına kadar. böylesi daha münasipti kimileri için. devrimciyle eşcinseli biraraya getirmekten haz etmeyenler için. oysa tam da bu ve daha fazlasıydı. hem zeki müren’i sevmek meyhanede arka plan fasılı olarak dinlemek, renkli insandı vesselam demek değil. arkadaş’ın kastettiği gibi seviniz yerse. çünkü bir kere yazmış. daha azını onun adına söylemeye yeltenmek küfürden öte.”

***

“böyle seveceksiniz işte arkadaş’ın dilinde zeki müren’i. ataerkiyi, onun faşizmle ittifakını ifşa ederek. o gümbür gümbür toplumsal devrim ortamının orta yerinde eşcinsel aşkı, varlığının bir başınalığını öyle saf anlatır ki, kalakalırsınız. onunki her gün, her an verilen bir ölüm kalım savaşıdır, anlarsınız. başka türlü yaşamak bilmemiştir. bir güzelleme değildir göze aldıkları. cesaret diye değildir. seyirciye değildir. kendine, aşkına, kavgasına, hayata sözüdür. olur da anlayanı, hissedeni beri gelirse, gülümseyecektir. ağlatan mutluluklar, güldüren acılar, kahreden ihanetler, çürüten vazgeçişler, göze alınan yanılgılar yaşamış birinin gülümseyişidir bu. siyah-beyaz bir fotoğraftan, belli belirsiz. ve çerçevesi kapsadığı o hayat kadar geniştir.”

Yazının tamamını okumak, Kaos GL Dergi'ye basılı ya da internet üzerinden erişmek için abone olabilir ya da bu bağlantıda bulacağınız kitabevlerini ziyaret edebilirsiniz. 

Söyleşi ardından Medya Okulu

Bursa Özgür Renkler Derneği ile Kaos GL Derneği’nin ortaklaşa yapacağı Medya Okulu’nda KaosGL.org editörleri Aslı Alpar ve Yıldız Tar yer alacak. Yıldız Tar, temel haber yazım tekniklerini aktaracak, Aslı Alpar ise medyada ayrımcı söylemi izleme ve değiştirme üzerine konuşacak. 15 Ekim 2017 tarihinde gerçekleşecek olan etkinliğe katılmak için 12 Ekim’e kadar aşağıdaki formu doldurmanız gerekiyor. Etkinlik yeri katılımcılara ayrıca bildirilecek.

Bursa Medya Okulu’na başvuru için tıklayınız.

Homofobi Karşıtı Yerel Buluşma’nın şehrinize gelmesini ister misiniz?

Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar kapsamında 2016 yılında 35 şehirde 55 etkinlik düzenleyen Kaos GL Derneği bu yıl da şehir şehir gezerek ayrımcılığa karşı dayanışmayı güçlendiriyor. Homofobi ve transfobiye karşı şehrinizde etkinlik düzenlemek, Kaos GL’yi davet etmek isterseniz dernek@kaosgldernegi.org adresine mail atmanız yeterli!

Homofobi Karşıtı Buluşma Kaos GL tarafından koordine edilen ve 2006’dan beri her yıl, 17 Mayıs Homofobi Karşıtı Gün vesilesiyle düzenlenen homofobi ve transfobiye karşı örgütlenen bir etkinlik. Homofobi Karşıtı Buluşma ilk kez 2006 yılında yapıldı. İlk 3 yılında Ankara ile sınırlı kalan Buluşma, 4. yılında 6 şehre, 2010 yılında ise 5 Mart-16 Mayıs tarihleri arasında 16 şehre yayıldı. 2014 yılında 37 ayrı şehirde homofobi karşıtı etkinlikler organize edildi. 2015 yılında 28 şehirde 40 etkinlik düzenlendi.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam