13/10/2015 | Yazar: Kaos GL

İzmir’de kırka yakın sivil toplum temsilcisi LGBTİ hakları için bir araya geldi.

İzmir’de kırka yakın sivil toplum temsilcisi LGBTİ hakları için bir araya geldi.

İzmir’deki sivil toplum kuruluşları LGBTİ yurttaşların maruz kaldığı insan hakları ihlallerine karşı yerelde çözüm üretmek için 10 Ekim’de bir araya geldi. Kırka yakın sivil toplum temsilcisi cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı mücadeleyi konuştu.

Siyah Pembe Üçgen Derneği, Kaos GL Derneği, Konak Kent Konseyi ve Uluslararası Af Örgütü’nün düzenlediği “LGBTİ Hakları için İzmir Sivil Toplum Buluşması” Konak Hotel’de Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Kaos GL Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Melek Göregenli’nin sunumuyla başladı.

Ankara’daki barış mitingine bombalı saldırıdan bahseden Göregenli, “Dünyanın neresinde bir kötülük varsa onun arka planında eşitsizlik var. Savaşlara sadece sonuç olarak bakıyoruz ancak gerisindeki ayrımcılık ve eşitsizliğe bakmamız lazım. Bugün burada olmasaydık biz de o mitingte barış isteyenler arasında olacaktık” dedi.

“Ayrımcılıklar birbiriyle ilişkilidir”

“Milliyetçi olan birisinin homofobik olmaması mümkün değil. Homofobik birinin kadın meselesine eşitlikçi yaklaşması da. Ayrımcılıklar birbiriyle ilişkilidir” diyen Göregenli, ayrımcılığın insanlar arasındaki farklardan kaynaklandığı iddiasının gerçek olmadığını söyledi.

Göregenli, toplumsallaşma süreci ve ayrımcılığa ilişkin konuşmasına şöyle devam etti:

“Ben kadın olduğumu öğrendiğimde erkekler diye bir grubun varlığını da öğrenirim. Erkekler grubunu öğrenmek de aynı zamanda kadın olarak konumumu öğrenmek anlamına geliyor. Ben, biz ve biz olmayanı öğrenmek hiyerarşik olarak konumları da öğrenmek manasını taşıyor. Yani ben, erkekler denen türün benden daha yukarıda olduğunu da öğrendim.

“Erkekler ve kadınların birbirinden farklı olduğunu söylüyoruz. Peki, erkekler ve kadınlar arasındaki hiyerarşiyi bu fark mı sağlıyor? Erkekler kadınlardan farklı olduğu söylenen organları yüzünden mi avantajlı konumdalar? Hayır. Ayrımcılık, farklardan değil toplumsal cinsiyet rejiminden yani sistemin erkeğin avantajına kurulmuş olmasından kaynaklanıyor. Cinsiyetçiliğe yol açan bizim doğuştan getirdiğimiz farklarımız değil.

“Ayrımcılığın sebebi farkın kendisi değil”

“Ayrımcılığın sebebi farkın kendisi değil. ‘Benim 40 yıldır Kürt komşum vardı. Haberim yoktu. Hiçbir sorunumuz da yoktu’ E tabi olmaz çünkü Kürt olduğunu söyleyemiyor. Mesele bu farkları kaldırmak değil; gerçek hayattaki eşitsizliği yok etmek.”

Ayrımcılığa ilişkin genel sunumunun ardından cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerine ilişkin temel kavramları aktaran Göregenli, “Homofobi bir ayrımcılık ideolojisidir. Cinsiyetçilik ve milliyetçilik gibi çalışır. Homofobi cinsel yönelime; transfobi ise cinsiyet kimliğine dönük ayrımcılığın adıdır. Kişisel bir fobi değildir” şeklinde konuştu.

Homofobi ve transfobinin diğer ayrımcılık alanlarından daha ağır olduğunu ve bütün farklı grupları yatay kestiğini söyleyen Göregenli, “Eşcinsel ve translar aklımıza gelebilecek her toplumsal grupta var oldukları için ayrımcılık da katmanlı ve daha ağır oluyor” dedi.

Nasıl bir toplum?

Toplantının ikinci oturumunda Kaos GL’den Murat Köylü, eşit yurttaşlık çerçevesinde öncelikli sorun alanlarına ilişkin sunum yaptı. Köylü, “Nasıl bir toplum”, “Nasıl bir demokrasi” ve “Nasıl bir adalet” soruları üzerinden LGBTİ’lerin eşit yurttaşlığı için öncelikli adım ve mevzuatları anlattı.

Onur Yürüyüşü risk altında

Begüm Başdaş, dünyada ve Türkiye’deki LGBTİ hareketinin tarihini anlattı. “2014 senesinin verilerine göre dünyada 80 kadar ülkede eşcinsellik suç olarak tanımlanıyor” diyen Başdaş, demokratik hakların savunulduğu düşünülen ülkelerde bile trans kimliklerin tanınması ve eşit haklar mücadelesinde sınırlamalar yaşandığını vurguladı.

İstanbul’da Onur Yürüyüşü’ne polis saldırısının ardından Türkiye’nin risk altında Onur Yürüyüşleri’nin olduğu ülkeler listesine alınabileceğini söyleyen Başdaş, “Bugün Türkiye’nin birçok yerelinde özellikle Kaos GL’nin desteklemesi ile birlikte LGBTİ örgütleri kuruldu. Bütün her şeye rağmen Türkiye’deki toplumsal hayatın içinden yeşeren ve güçlenen bir LGBTİ hareketi var” dedi.

Konak Kent Konseyi’nin LGBTİ çalışmaları

Son oturumda Konak Kent Konseyi Genel Sekreteri Mehmet Kuzu, konsey olarak eşitlik üzerinden yola çıktıklarını ve LGBTİ’lerin eşitliği için çalışma yürüttüklerini söyledi. “İlgili kuruluşları bir araya getirdik. Siyah Pembe Üçgen ve Kaos GL ile ortaklaşa ilerledik” diyen Kuzu, toplantıya katılan sivil toplum katılımcılarından LGBTİ haklarına ilişkin etkinlik ve politika önerileri aldı.


Etiketler: insan hakları
İstihdam