14/06/2014 | Yazar: Kaos GL

KESK Kadın Sekreterliği tarafından düzenlenen ‘Güvencesizleştirme ve Kadın Emeği’ Çalıştayı 11-12 Haziran’da gerçekleşti.

‘Mevsimlik Değil Sürekli Tarım İşçisi’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
KESK Kadın Sekreterliği tarafından düzenlenen “Güvencesizleştirme ve Kadın Emeği” Çalıştayı 11-12 Haziran’da gerçekleşti.
 
Eğitim Sen Genel Merkezi’nde Kaos GL, Tarım İşçileri Derneği, İmece Kadın Dayanışma Sendikası, KEİG,SES, Tüm-Bel-sen, HDK, DİSK, KESK temsilerinin katılımıyla yapılan çalıştayda; tarım işçileri yaşadıklarını aktardı.
 
Tarım işçileri derneği temsilcileri çalışmak için gittikleri şehir merkezinden uzak yerlerde çadırlarda ve elektrik, su, tuvalet olmadan yaşamaya çalıştıklarını, Prefabrik yapıların olmaması nedeniyle işçilerin çadırda kalmaları, yiyeceklerin korunamaması, akrep ve yılan gibi tehlikeli hayvan saldırılarında sağlık erişimi için vasıtaların bulunmaması, çocuk işçiliği, gittikleri şehirlerde Kürt kimlikleri nedeniyle ayrımcılığa uğradıklarını aktardılar. Ayrıca tarım işçiliğinin sadece mevsimlik değil uzun bir süreçte gerçekleştiğini ifade ederken bu 7-8 ay çocukların eğitim hakkından yararlanamadığını vurguladılar.
 
“Sendikalarda iç eğitimler yapılmalı”
Kaos GL’den Hayriye Kara ve Seçin Tuncel güvencesizliği çalışma hayatında yaşanılan ayrımcılığın şehirden şehre değişen boyutunu ifade ederken Tuncel; “Mesela bir öğretmen büyük şehirlerde kişiler sendikaların LGBT komisyonları ile iletişime geçebiliyor ancak taşrada yaşan bir öğretmen sendikanın içinde ayrımcılığa uğrayacağını düşünerek yaşadığı sorunu sendikaya aktarmayabiliyor, bu nedenle sendikaların içerisinde daha çok iç eğitimler yapılması gerekiyor” dedi.
 
“Seks işçileri güvencesiz koşullarda çalışıyor”
Hayriye Kara ise seks işçisi transların güvencesizlik nedeniyle sokakta çalıştıkların sendikanın var olmamasının ve seks işçiliğinin tartışılmaması nedeniyle bir korumanın olmamasının seks işçilerini sokakta saldırıya açık çalıştıklarını ifade ederken yasal korumanın olmaması nedeniyle kamuda çalışan LGBTİ kişilerin işten çıkarılma gerekçesi olarak “genel ahlaka aykırılık” kararının gösterildiğini belirtti.
 
Piyasacı ve muhazafakar uygulamalar…
İki gün süren çalıştayda KESK Kadın Sekreteri Canan Çalağan, kamusal alanlarda piyasacı ve muhafazakarlık içeren uygulamalar sonucunda, hizmetlerle birlikte istihdam biçimlerinin de hızlı bir biçimde dönüşüme uğradığını, kamu emekçileri arasında öne çıkan sorunların da sektörlere göre farklılaştığını belirterek “Ücretler ve sosyal haklar, iş tanımının belirsizliği ve angarya çalışma, çocuk kreşlerinin yetersizliği, mobbing, iş yerinde cinsel taciz, iş sağlığı ve iş güvenliğindeki sorunlar, kamu emekçilerinin kadrolu-kadrosuz biçimde parçalanması” örneklerini aktardı.
 
“Kadın katılımında en büyük engel yaşlı ve çocuk bakımı”
Handan Çağlayan ise kadınların başta çalışma hayatı olmak üzere toplumsal yaşama katılımının önünde en önemli engellerden birinin yaşlı ve çocuk bakımı olduğu belirtilerek, AKP iktidarı döneminde kapatılan kamu işyerlerine ait kreşlerin yeniden açılması gerektiği ifade etti. Kamu kurumlarında çalışan taşeron kadın işçilerin de bu kreşlerden yararlanma olanaklarının sağlanmasının talep edilmesi gerektiği belirtti.
 
Katılımcılar piyasalaştırma politikalarının sağlık çalışanları ve eğitim emekçilerine dönen şiddetinden bahsettiler. Sendikalı olmanın mobbinge, tacize yol açabildiğini ifade eden sendika katılımcılar, şikayetçi olacakları bir mekanizmanın bulunmamasının, ve bu şikayetlerin üstünün örtülmesinin ciddi bir sorun olduğunu söylediler. 

Etiketler: kadın
İstihdam