19/10/2017 | Yazar: Kaos GL

Feminist ve LGBTİ örgütlerinin tüm itiraz ve eylemlerine rağmen müftülere resmi nikâh yetkisi dün akşam TBMM’den geçti.

‘Müftülük Yasası’ hükümsüzdür! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Feminist ve LGBTİ örgütlerinin tüm itiraz ve eylemlerine rağmen müftülere resmi nikâh yetkisi dün akşam TBMM'den geçti.

Feminist ve LGBTİ örgütlerinin tüm itiraz ve eylemlerine rağmen müftülere resmi nikâh yetkisi dün akşam TBMM'de kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu'nda “Nüfus Hizmetleri Kanunu ile bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” görüşmelerinde müftülere nikâh kıyma yetkisinin verildiği altıncı madde de onaylandı. Müftüler artık resmi nikâh kıyabilecek.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 13 Ekim günü AKP’nin genişletilmiş il başkanları toplantısında müftülere nikâh yetkisi veren düzenle hakkında “kadınlar istese de istemese de Meclis’ten geçecek” yorumunda bulundu. Yasa tasarısı kadınların tüm itirazlarına karşı Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Tasarı feminist ve LGBTİ örgütlerinin itirazlarına rağmen kabul edildi

Feminist ve LGBTİ örgütleri haftalardır yasa tasarısına karşı alanlardaydı. Feministler ve LGBTİ aktivistleri tasarıya karşı, 1 Ekim Pazar günü birçok farklı ilde ve Meclis'in açıldığı gün olan 2 Ekim'de Ankara’da #BuYasalarBöyleGeçmez diyerek eylem düzenledi.

Ayrıca 1 Ekim’de yüze yakın feminist ve LGBTİ örgütü Müftülük Yasası’nın Meclis’ten geçmesine izin vermeyeceklerini belirten bir deklarasyon imzaladı.

Tasarı, 2 Ekim Pazartesi günü feministler ve LGBTİ’lerin Meclis önünde başlattıkları eylem neticesinde alt komisyona sevk edildi ve 5 Ekim Perşembe günü İç İşleri Komisyonundan geçirilerek Meclis Genel Kurulu’nun onayına sunuldu. 17 Ekim günü Meclis önünde tasarıyı protesto etmek için toplanan kadınlara polis saldırdı ve Ankara Kadın Platformu’dan 12 kadını gözaltına alındı.

“Kadınlar evlilik için kadın-erkek eşitsizliğini doğal sayan bir kuruma başvurmak zorunda kalacak”

Kadınlar eylemlerde, tasarının yasalaşması durumunda çoğu kadının evlenmek için ya da ailede sorun yaşadıklarında kadın-erkek eşitsizliğini doğal sayan, dini referansları temel alan bir kuruma başvuracağına dikkat çekildi.

Ayrıca yasaya karşı örgütlenen kadınlar, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sosyal politika alanından ve medeni haklarla ilgili konulardan çekilmesinin laiklik ilkesinin gereği olduğunu vurguladı.

Feminist ve LGBTİ örgütleri kadınlara rağmen kabul edilen bu yasa “hükümsüzdür” diyor.

İlgili haber:

“Aklınızdan bile geçirmeyin!”

Eşit evlilik yok! Müftülere nikâh yetkisi kimin evliliğini kolaylaştıracak?

Kadınlar ve LGBTİ’ler “bu yasaları” geçirmeyecek!

Ankara Kadın Platformu: Bu yasalar böyle geçmez

“Bu yasalar geçmeyecek!”

Müftülük Yasası geri çekilecek!

Müftülük Yasası’na karşı kadın nöbeti!


Etiketler: kadın
İstihdam