24/06/2014 | Yazar: Kaos GL

Mültecilerle Dayanışma Derneği’nin (Mülteci-Der) ‘Uydukentler: İzleme ve Raporlama Projesi’ kapanış toplantısı Cuma günü Ankara’da yapıldı.

‘Mülteciler istatistikten ibaret değil, ortada insanî bir durum var’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Mültecilerle Dayanışma Derneği’nin (Mülteci-Der) “Uydukentler: İzleme ve Raporlama Projesi” kapanış toplantısı Cuma günü Ankara’da yapıldı.
 
Toplantı Av. Eda Bekçi (Mülteci-Der Yönetim Kurulu Başkanı) ve Erwan Marteil (Birinci Müsteşar, Bölüm Başkanı, Malî İşbirliği, Kurum Oluşturma ve Sivil Toplum, Avrupa Birliği Delegasyonu) açılış konuşmalarıyla başladı.
 
“Kamunun sırça köşkleri sivil topluma kapalı”
 
Eda Bekçi, konuşmasında alan çalışmasına yer vererek özellikle kamuya ulaşma konusunda sıkıntı yaşadıklarını ve bazı illerde kamunun sırça köşklerini sivil topluma hâlâ açmadığını belirtti.
 
“Mülteciler istatistikten ibaret değil”
 
Erwan Marteil ise mültecilerin istatistikten ibaret olmadığını, burada insanî bir durum olduğunun altını çizdi. Sivil toplumun bu konudaki en önemli işlevlerinden birinin bu alana ilişkin farkındalık yaratmak olduğunu belirtti.
 
Açılış konuşmalarının ardından, ilk olarak Mülteci-Der’den Simge Memişoğlu’nun proje tanıtımı ve proje hedeflerine ilişkin sunumuyla proje araştırma bulguları katılımcılarla paylaşıldı. Sağlık, barınma ve eğitim alanlarına ilişkin yaşanan sıkıntılar Pırıl Erçoban (Mülteci-Der) ve Metin Kaybaki (İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı) tarafından aktarıldı. Sonrasında uyum, çalışma ve geleceğe dair kaygılar başlığı altında Simge Memişoğlu ve Taner Kılıç (Uluslararası Af Örgütü) sunumlarını gerçekleştirdi.
 
Toplantının öğleden sonraki oturumlarında ise, Afgan mültecilerin deneyimleri ile yerelden katılan örgütlerin sunumlarıyla Erzurum, Manisa, Çanakkale ve Adana deneyimleri paylaşıldı. Toplantının son oturumunda ise Suriyeli mültecilerin hukuki durumu ile Hatay ve Şanlıurfa örnekleri üzerinden sınır illerde yaşayan Suriyeli mültecilerin genel durumu tartışıldı. Toplantı Mazlum-Der’in kamp dışında yaşayan Suriyeli kadın mültecilerin durumuna ilişkin hazırladıkları raporun sunumuyla sona erdi.  

Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam