22/08/2009 | Yazar: İsmail Alacaoğlu

Anıl Alacaoğlu, ‘Üçüncü Sınıf Kadın’ isimli romanına getirilen kısıtlamaya itiraz ediyor.

Anıl Alacaoğlu, ‘Üçüncü Sınıf Kadın’ isimli romanına getirilen kısıtlamaya itiraz ediyor. Kaos GL Derneğinin avukatlarından Yasemin Öz’ün hazırladığı itiraz dilekçesi Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulunun aldığı kararın kaldırılması için Ankara Sulh Ceza Mahkemesine gönderilmek üzere Bakırköy Sulh Ceza Mahkemesine teslim edildi. 

Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, 31.07.2009 tarihli kararı ile Anıl ALACAOĞLU’nun, Minima Yayınları’ndan çıkmış ‘Üçüncü Sınıf Kadın’ isimli eserini ‘muzır’ bulmuş, 1117 sayılı kanunun 4. maddesi hükmünde belirtilen sınırlamalara tabi olmasına karar vermişti.
 
‘18 yaşından küçüklere satılamaz’!    

Muzır Kurulunun kararı ile ‘Üçüncü Sınıf Kadın’ sadece 18 yaş üstündeki okurlara satılabilecek. Karar ile ayrıca teşhirinin ve satışının çok görünür yerlerde olmamasına özen gösterilmesi, dükkân vitrinlerinde bulundurulmaması ve herhangi bir halka açık mekânda satışının yapılmaması -ki bu kitabın fuarlara gitmesine de engel bir durum teşkil ediyor- ve hiç bir şekilde ne yazılı ne görsel olarak reklamının yapılmamasını şart koşuyor.
 
Yasemin Öz, ‘Eserde Türk toplumunun büyük bir bölümünün ahlaki olarak kabul etmediği eşcinsel ilişkilerin anlatıldığı, Türk örf ve adetlerine ve ahlaki değerlerine göre normal olmayan eşcinsel ilişkinin övüldüğü, bu durumun çocukların cinsel gelişimini bozacağı’ kararının hukuka, anayasada teminat altına alınmış temel özgürlüklere ve uluslararası sözleşmelere aykırı, ayrımcılık ihtiva ettiğini belirtiyor. İtiraz dilekçesi, kararın kaldırılmasını talep ediyor.
 
‘Muzır Kurulu, AİHS’nin 14. Maddesini ihlal ediyor’

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından verilen cinsel yönelim ayrımcılığı karşıtı kararları örnek gösteren Avukat Öz, Türkiye Cumhuriyeti’nin (TC) de Avrupa Birliğine (AB) üye olma sürecinde cinsel yönelim ayrımcılığını ortadan kaldıracağını taahhüt ettiğini ve imzaladığı belgelerin içerisinde bu maddenin bulunduğunun altını çiziyor. Kaos GL Derneğinin "eşcinselliğin ahlaka aykırı" olduğu gerekçesiyle kapatılmasına ilişkin yapılan başvuruya verilen takipsizlik kararında "eşcinselliğin ahlaksızlık olmadığı"na ilişkin kararı hatırlatıyor. Başbakanlık Çocukları Muzır Neşriyattan Koruma Kurulunun verdiği kararın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ifade özgürlüğüne ilişkin maddesi ile birlikte, ayrımcılık yasağını düzenleyen 14. maddesini de ihlal ettiğini belirten Öz, Kurulun açıkça cinsel yönelim ayrımcılığı yaptığını söylüyor. 

‘Yasaklamak değil gerekli olan cinsel eğitim’

İtiraz dilekçesinin ardından Kaos GL’ye açıklamada bulunan Öz, ‘çocukların da her türlü bilgiye erişme hakkının olduğunu, asıl doğru olmayanın onların öğrenmelerine ket vurulması ve duygularını bastırmaya çalışılması olduğunu’ söyledi. Bunun yanında ‘bilmemenin ya da öğrenmemiş olmanın insanların içindeki duyguların ortaya çıkmasına engel olamayacağını’ da belirtti. Avukat Yasemin Öz, ‘Birçok ülkede çocuklara cinsel eğitim verilirken bunun Türkiye'de halen bir tabu konusu olmasının bu tarz kararların çıkmasına zemin hazırladığını’ sözlerine ekledi. 
 
Yazar Alacaoğlu: ‘Çocukların gelişimine zararlı olduğunu düşünmüyorum’

Kitabın yazarı Anıl Alacaoğlu, "umarım dava kitabın diğer kitaplarla birlikte herhangi bir kısıtlamaya tabi olmadan satılması yönünde olur. Roman sadece salt gerçekler üzerine kurulu ve kitaptaki cinsellik herhangi bir bireyin hayatındaki cinsellik kadar yer tutuyor. Çocukların gelişimini etkileyecek herhangi bir olgu içerdiğini düşünmüyorum" açıklaması yaptı.(AE)


Etiketler: kültür sanat
nefret