22/10/2012 | Yazar: Ozan Gezmiş

Star Gazetesi Genel Yayın Müdür Yardımcısı Yusuf Ziya Cömert’in Eskişehir’i ‘fuhuş merkezi’ne benzeten açıklamalarından* dolayı protesto edildiği eylemde MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu üyesi trans kadınlar da yer aldı.

22 Ekim pazar günü Eskişehir Demokratik Kadın Platformu üyeleri Adalar Migros önünde bir eylem ve basın açıklaması gerçekleştirdi. Star Gazetesi Genel Yayın Müdür Yardımcısı Yusuf Ziya Cömert’in Eskişehir’i “fuhuş merkezi”ne benzeten açıklamalarından* dolayı protesto edildiği eylemde MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu üyesi trans kadınlar da yer aldı.
 
Yaklaşık 50 kadının katıldığı eylemde “AKP’nin Yobazlığına Karşı Kadınlar ve Trans Kadınlar Varız, Her Yerdeyiz” yazılı bir pankart açıldı ve “Travestiyiz buradayız, alışın alışın gitmiyoruz!”, “Kadın cinayetleri politiktir!”, “Nefrete inat, yaşasın hayat!” gibi çeşitli sloganlar atıldı.
 
Platform üyesi Eylül Yıldız tarafından okunulan basın açıklamasında gün geçtikçe hayatın her alanında kadınların ve LGBTT bireylerin nefret söylemlerine maruz kaldığı ve şiddetin her geçen gün daha çok arttığı belirtildi. Cömert’in yetkilileri göreve davet eden sözlerinin de bir nefret söylemi olarak değerlen dirilmesi gerektiği vurgulanırken; kadınları, travesti ve transseksüelleri eleştiren bu zihniyetin otoriter ve dışlayıcı nefret söylemleri, gecenin herhangi bir saatinde sokakta olma özgürlüğümüze, dolayısıyla en temel insan haklarına yapılan bir saldırıdır, dendi. Geçtiğimiz günlerde Avılar’da yaşanan trans kadınlara yönelik linç girişimlerinin hatırlatıldığı açıklamada bu nefret söyleminin de Eskişehir’de benzer bir duruma sebep olabileceği ve bunu meşru kılmaya yönelik olduğu belirtildi.
 
Hafta içi Yusuf Ziya Cömert hakkında suç duyurusunda bulanacaklarını belirten Eskişehir Demokratik Kadın Platformu üyeleri basın açıklamasının ardından dağıldı.
 
 
Basın açıklamasının tam metni ise söyle:
 
BASINA VE KAMUOYUNA
21.10.2012
Gün geçtikçe hayatın her alanında kadınlar ve LGBT* bireyler nefret söylemlerine maruz kalıyor. Kadınlar ve LGBTT bireylerin karşı karşıya kaldıkları şiddet her geçen gün daha      çok artıyor.
 
Bu kez de geçtiğimiz günlerde Odunpazarı Belediyesi’nin yaptığı bir etkinlik için         Eskişehir’e gelen Star Gazetesi Genel Yayın Müdür Yardımcısı Yusuf Ziya Cömert’in   sözleri bu nefret söylemlerine ve şiddete katkıda bulunmuştur. Yusuf Ziya Cömert gece geç          saatlerde sokaklarda kadınların ve travestilerin olmasından yakınmış ve Eskişehir’in bir ‘fuhuş kenti’ haline geldiğini söylemiştir. Bunları söylemekle kalmayıp Star Gazetesi’ndeki         köşe yazısında da bu konuyu dile getirmiş ve kendince ‘yetkilileri göreve davet’ etmiştir.          Star Gazetesi de nefret söylemi barındıran bu yazının yayınlanmasına izin vermiştir. Star gazetesinin bu tutumu hiçbir habercilik anlayışına sığmamaktadır. Bunlar gibi medya araçları erkek egemen sistemin dilini benimseyerek kadın düşmanı bir tutum     sergilemektedir.
 
Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde tüm medyada da yer alan, Avcılar’da yaşayan travesti ve transseksüellere yönelik linç girişimleri olmuştur. Yusuf Ziya Cömert gibi insanların kışkırtıcı söylemleri Eskişehir’de de, Avcılar’da yaşanan olaylara benzer olayların ortaya       çıkmasına sebep olacak niteliktedir. Ayrıca Yusuf Ziya Cömert’in bu söylemleri her gün    kadınlara, travesti ve transseksüellere yönelik yapılan saldırıları meşru kılmaktadır!
 
AKP Hükümeti, kadınları ve LGBT bireyleri şiddetten ve nefret cinayetlerinden koruyacak gerekli önlemleri almamaktadır. AKP, medyayı kullanarak, muhafazakâr ve otoriter yaklaşımıyla nefret cinayetlerini meşrulaştırmaktadır. Ayrıca kadınları, travesti ve           transseksüelleri eleştiren bu zihniyetin otoriter ve dışlayıcı nefret söylemleri, gecenin         herhangi bir saatinde sokakta olma özgürlüğümüze, dolayısıyla en temel insan         haklarımıza yapılan bir saldırıdır! Bizler, siz isteseniz de istemeseniz de bu kentin          gecesinde ve gündüzünde, her an her saatinde sokaklarda olacağız. AKP’nin bizi eve           hapsetmek isteyen baskıcı politikaları ve medyadaki yandaşları bizleri asla yıldıramayacaktır!
 
Eskişehir Demokratik Kadın Platformu olarak, hafta içinde olayla ilgili suç duyurunda bulunarak bir eylem daha yapacağımızı buradan kamuoyuna duyuruyoruz!
Eskişehir Demokratik Kadın Platformu

*LGBT: Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transeksüel 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam