25/08/2017 | Yazar: Kaos GL

Türkiye’nin ilk kadın haber ajansı JINHA’nın kapatılmasının ardından kadın haberleri sitesi Gazete Şûjin ve dihaber yeni KHK ile kapatıldı.

‘OHAL kuralları yerine, gazeteciliğin evrensel ilkelerini esas alıyoruz’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye’nin ilk kadın haber ajansı JINHA’nın kapatılmasının ardından kadın haberleri sitesi Gazete Şûjin ve dihaber yeni KHK ile kapatıldı.

İki yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) daha Resmi Gazete’de yayınladı. 693 ve 694 sayılı KHK’larda ihraç, görev iadeleri, farklı alanlarda yasal düzenlemelerle birlikte üç basın kuruluşu daha kapatıldı.

693 sayılı KHK ile dihaber, Gazete Şûjin ve Rojeva Medya gazetesi kapatıldı. Kapatılan basın kuruluşlarının tüm varlıkları Hazine'ye devredildi. Aynı KHK’da 922 kişi kamudan ihraç edildi.

694 sayılı KHK ile ise bazı yasal düzenlemeler yapıldı. Bu KHK ile MİT Müsteşarı'nın tanıklığı Cumhurbaşkanı'nın onayına bağlanması, milletvekillerine işledikleri suçlardan dolayı soruşturma açılabilmesi düzenlendi.

KHK’lar özgür basına nefes aldırmıyor

675 sayılı KHK ile 29 Ekim 2016’da kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) ve Türkiye’nin ilk kadın haber ajansı JINHA’nın ardından Gazete Şûjin kadın haberleri sitesi ve Dicle Medya Haber Ajansı açılmıştı. 693 sayılı KHK ile bugün, “Medyanın diline, çuvaldız niyetine” şiarıyla yayın hayatına başlayan Gazete Şûjin ve Dicle Medya Haber Ajansı (dihaber) da kapatıldı.

Gazete Şûjin: “Erkekler ne hüküm verir demeden yazmaya devam edeceğiz”

Gazete Şûjin kapatılma kararının ardından web sayfası üzerinden yaptığı açıklamada, “Bir kadın olarak susun” diyenlerin dünyasında, medyada kadınlara çizilen “makbul kadınlık” sınırlarını tanımadıklarını, kadın odaklı haberciliği esas alarak, kadın bedenine ve yaşamına saldıran ataerkiyi ve erkek basını ifşa ettiğinin altını çizdi. Gazete Şûjin, “Kadın yazınını, kadın sözünü ve gazeteciliğini kalıcı kılmak isteyen Rosa Lüksemburg, Gurbetelli Ersöz, Emma Goldman, Virginia Woolf, Ayfer Serçe, Ulrike Meinhof ve Deniz Fırat gibi kadınlardan devraldığımız birikim, inanç ve inatla, bizden önceki kadınların ‘Erkekler ne hüküm verir demeden yazmaya devam edeceğiz’ sözünü yineliyoruz” ifadelerine yer verdi.

dihaber: “OHAL kurallarını değil evrensel gazetecilik ilkelerini esas aldık”

dihaber ise kapatılmasının ardından yaptıkları açıklamada, 'gerçekleri açığa çıkarmak' için OHAL kuralları yerine, 'gazeteciliğin evrensel ilkelerini' esas aldıklarını belirtti. dihaber açıklamasında, “Ancak gazetecilik ilkelerini kendi özgür basın deneyimleriyle buluşturan ve gazetecilik ilkelerine bağlı gazetecilerin 'Gerçekler karanlıkta kalmayacak' ısrarı daha büyük bir kararlılıkla sürecek" ifadelerini kullandı.


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam