14/09/2006 | Yazar: Kaos GL

‘Okullarda cinsel eğitim verilsin’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği'nin (CETAD) AB tarafından finanse edilen cinsellik araştırmasına katılan erkeklerin yüzde 66’sı kendisini ‘çok bilgili’ görüyor ve ‘toplumun cahil olduğunu’ düşünüyor.

KAOS GL

Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği'nin (CETAD) AB tarafından finanse edilen cinsellik araştırmasına göre, tek tek sorulduğunda Türkler çok bilgili, toplum ise bilgisiz! Erkeklerin yüzde 66'sı kendisini çok bilgili olarak nitelendirirken, kadınların cinsellik konusundaki ilk danışma adresi eşleri oluyor.

Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği 'cinsel sağlık ve üreme sağlığı alanında ulusal ve yerel medya yoluyla savunuculuk' konulu bir proje başlattı. Projenin yüzde 90'ı AB tarafından finanse edilirken Sağlık Bakanlığı'nın Türkiye Üreme Sağlığı Programı kapsamında da destekleniyor. Haziran 2007'de bitecek proje kapsamında yedi bölgedeki 20 ilde 1537 kişiyi kapsayan bir araştırma yapıldı.

Araştırmaya göre Türk halkı cinsel sorunların kaynağını bilgisizlik olarak gördüğü için okullarda cinsel eğitim istiyor. Araştırmaya katılanlar cinsel eğitimin kız ve erkek öğrencilere ayrı ayrı verilmesi gerektiği görüşünde.

Katılımcılar, bireysel olarak kendilerini cinsel konularda bilgi sahibi olarak görüyor, ancak, toplumun bilgisiz olduğunu düşünüyor.

Cinsel ilişki hakkında ilk kez nereden bilgi edinildiği sorusuna en çok verilen yanıt 'çevre ve arkadaşlar' oluyor. Cinsel organlarla ilgili sorun yaşandığında doktora başvurulması gerektiğini söyleyenler, uygulamada sağlık kuruluşuna başvurmuyor.

Projenin bir başka boyutuysa cinsellikle ilgili değerleri araştırıyor. Araştırmaya göre Türkiye toplumunun büyük çoğunluğu tekeşlilikten yana. Araştırmaya katılanların yüzde 64'ü erkeklerin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesine ya da birlikte yaşamasına karşı. Namus ve bekaret konusu da hâlâ önemini koruyor. Buna rağmen ankete katılanlar namus ve töre adına işlenen cinayetleri onaylamıyor. Katılımcıların yüzde 43'üne göre medya namus cinayetleri konusunda etkili değil.

Araştırmaya göre, Türkiye'de gençler cinsellikle ilgili bilgiyi internetten, gazete ve dergilerden öğreniyor, 25 yaş üstü için TV en çok takip edilen kaynak.


Kaynak: Radikal, 14 Eylül 2006

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam