22/04/2017 | Yazar: Gözde Demirbilek

Kate Just, cinsiyete ve tecrübeye bağlı gelişen kalıpları örüyor: ‘Bu seri feminist sanatın küresel etkisini kabul etmekle birlikte, aynı zamanda etkilerimin bir şeceresidir.’

‘Örgü: kişisel, politik ve şiirsel bir anlatıcıdır’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kate Just, cinsiyete ve tecrübeye bağlı gelişen kalıpları örüyor: “Bu seri feminist sanatın küresel etkisini kabul etmekle birlikte, aynı zamanda etkilerimin bir şeceresidir.”

Kate Just, Amerika’da doğan Avustralyalı bir görsel sanatçıdır. 2002 yılından bu yana örgü, reçine, kil, kolaj ve fotoğraf gibi çeşitli alanlard geniş bir görsel sanat eseri oluşturdu. Uygulamasının merkezinde bedenin feminist temsillerinin araştırılması yer alıyor.

Birçok eserde sadece örgü kullanımı, sanat eseri çok heyecan verici bir heykel aracı, şiirsel veya politik bir araç olarak karşımıza çıkıyor. Just ayrıca kentsel topluluk, kadın temsilciliği ve kadına yönelik şiddet konularında toplumsal olarak angaje olan çeşitli projeler ve kamu işleri yapıyor.

Kendisi işçiliğini şöyle anlatıyor:

“2000'de trajik bir aile kaybından sonra, annem yanımda oturdu ve örgüyü öğretti. O anda örgü'yi güçlü, kişisel, politik, şiirsel ve anlatı aracı olarak gördüm.”

“Örme sanat eserleri hep otobiyografik olmuştur. Oluşturmak için bir yıla kadar süre tanıyan bu zaman yoğun çalışmalarla; çocukluk deneyimlerimi, cinsiyet ve aile hatıralarını keşfettim.”

“Daha sonra ayrıntılı olarak hazırlanmış örme heykellerde, bedenin feminist temsilciliğini hazırlamak konusunda daha fazla odaklanmaya başladım. Kendi özlem deneyimimi, cinsel uyanışı ve bir anne olma isteğini yansıtmak için kadınların mitolojik ve tarihsel temsillerini yeniden yorumladım.”

“Daha sonra, bedenin hatırlatıcı ve bağlayıcı karakterini ve kadın düzenlemesinin ve öznelliğin ifadeleri ile olan ilgisini keşfeden uzun yılları ördüm. 2011'den bu yana, toplumsal olarak angaje olan bir dizi projeyle üstlendim.”

“Kadınlara yönelik şiddetin devam etmesine meydan okuyan örme afişler ve fotoğraf görüntüleri oluşturmak için toplumdaki çeşitli kadın gruplarıyla birlikte çalıştım.”

“En yeni çalışmam ‘Feminist Fan’ serisi, dünyadaki ünlü feminist sanatçıların ve sanat eserlerinin karmaşık örme resimsel kopyalarına ilk girişimimdi. Seri, Pussy Riot ve Femen gibi kadın aktivist grupların kamusal ya da kurumsal mekânları ele geçirme ve ataerkil yapılara karşı meydan okuma biçimine saygı ile başladı. Zamanla, doğal olarak cinsiyete ve tecrübeye ilişkin normlaşmış kalıplara karşı mücadele etmek için beden, tekstil ve süsleme biçimlerinin kullanıldığı feminist performans çalışmalarına döndü.”

“Diğer tüm eserlerim gibi Feminist Fan serileri de otobiyografik. Bu seri feminist sanatın küresel etkisini kabul etmekle birlikte, aynı zamanda etkilerimin bir şeceresidir.”

Kate Just'un işlerini buradan inceleyebilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam