11/01/2012 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Derneği’nden Remzi Altunpolat’ın ‘Ötekilerin Anayasası, Anayasanın Ötekileri’ başlıklı oturumunda konuştuğu ‘Anayasayı Beklerken: Aleviler’ sempozyumu tamamlandı.

Kaos GL Derneği’nden Remzi Altunpolat’ın “Ötekilerin Anayasası, Anayasanın Ötekileri” başlıklı oturumunda konuştuğu “Anayasayı Beklerken: Aleviler” sempozyumu tamamlandı.
 
İki günlük “Anayasayı Beklerken: Aleviler” başlıklı sempozyum Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür vakfı ve Alevi Enstitüsü ortaklığında İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’nde yapıldı.
Anayasa’daki 10. Maddeye cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği eklensin
 
“Ötekilerin anayasası, anayasaların ötekisi” konusunun tartışıldığı oturumda ilk olarak konuşan Kaos GL aktivisti ve HDK üyesi Remzi Altunpolat, Anayasa’daki 10. Maddeye cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ile ilgili ibarelerin eklenmesi gerektiğini belirterek, 2010’da AİHM’in aldığı karar doğrultunda cinsel kimlikle ilgili ayrımcılığın önlenmesi ile ilgili olarak üye ülkelerin mücadele etmesi yönündeki kararlarını hatırlattı.

Süryaniler neden yok?

Ardından konuşan BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, “Türkiye’de Êzidîler yaşıyordu. Ama artık göç ettiler. Aleviler de onlar gibi. Bu ülkede din özgürlüğü yok. Bir an önce cem evlerinin resmi ibadet olarak tanındığına dair açıklama yapmalı. Aslında buna Aleviler karar vermeli” dedi. “Kürt sorunu çözülmediği sürece hiçbirimiz rahat edemeyeceğiz” diyen Dora, “Süryani yönetici görebiliyor musunuz? Neden Süryani bir üst düzey devlet yöneticisi yok?” diye de sordu. Dora, “Bugün Ragıp Zarakolu neden içeride? Gazeteciler neden içeride? Kimliklerde din hanesinin olmaması gerekir. Süryaniler de anadillerini öğrenemiyorlar” dedi.

Kültürler azalıyor

Agos Gazetesi Yazarı Yetvard Danzikyan ise, “Bastırılanlar, mağdurlar devletin ve çoğunluğun marifeti ile bu hale getirildi, devletin bu noktada çözüm bulması gerekir” diyerek, “Bu ülkede sayıları giderek azalan kültürler var. Devlet, anayasaya bu kültürlerin etnik kökenlerin yaşayabilmesi için maddeler ekleyebilir. TRT’ye Rum ve Ermeni kanal konulabilir” dedi. (Özgür Gündem)

Etiketler: insan hakları, sivil anayasa
İstihdam