26/10/2010 | Yazar: İdil Engindeniz

Ozon’un yönettiği “Potiche” adlı filmi öncesi eşcinsellikle ilgili “ikili hayat” sürdürenlerin mi yoksa bu ikili hayatı görmezden gelen

‘Özgürlüğün Tadını Yeterince Çıkartmıyoruz!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ozon’un yönettiği “Potiche” adlı filmi öncesi eşcinsellikle ilgili “ikili hayat” sürdürenlerin mi yoksa bu ikili hayatı görmezden gelen, dayatan toplumun mu daha ikiyüzlü olduğu tartışmasına Catherine Deneuve de katıldı.
 
Catherine Deneuve, eşcinsellere yönelik aylık bir dergi olan Têtu’nun kasım sayısı kapağı için poz vermiş. Libération gazetesinden Clément Ghys’in haberinde, Deneuve’un bu davranışıyla sağlam duruşunu ve cesaretini bir kez daha kanıtladığı belirtiliyor. Kapak resminde, oyuncu, leopar desenli bir elbiseyle ve çıplak bir erkeğe arkadan sarılırken görülüyor.

Haberde, Deneuve’un bir sanayicinin karısını canlandırdığı, François Ozon tarafından çekilen ve 10 Kasım’da gösterime girecek olan “Potiche” adlı filmin promosyon çalışmalarına katıldığı belirtiliyor. Ozon’un filmine adını veren “Potiche” kelimesi, gerçek bir gücü olmayan ama bir tür temsil gücüne sahip insanlar için kullanılmakta. Filmde Gérard Depardieu de komünist bir belediye başkanını canlandırıyor.

Deneuve, ülkemizde de hemen hemen her Ajda Pekkan, Ayşegül Aldinç, Zuhal Olcay söyleşisinde üstünde durulan “buzdan kraliçe” etiketinden muzdarip. Ghys, Têtu dergisi için yapılan söyleşide Deneuve’ün bu görüntüden ne kadar uzak olduğunu da dile getirdiğini aktarıyor: “Çok da umurumda değil. Önemli olan benim ne yaşadığım ve onu nasıl yaşadığım. Bazen, zaman kaybetmemek ya da insanların etki altında kalmasının önüne geçmek için o buzu kısa zamanda kırdığım da oluyor”.
 
Deneuve’ün cinsellikle ilgili görüşleriyse şöyle aktarılmış: “Sorunlarla karşılaşmamak için ikili bir hayat sürdüren insanları çok iyi anlıyorum. Özel hayat söz konusu olduğunda kimse kimseye bir şey dayatamaz. Özgürlüğün en geniş anlamıyla varolduğu bir alan söz konusu. Ama genellikle bu özgürlüğün tadını yeterince çıkartmıyoruz”.
 
Deneuve’ün cinsellikle ilgili açıklamaları cinsellikle, özellikle de eşcinsellikle ilgili “özel hayat”ın nerede bitip nerede başladığı, “ikili hayat” sürdürenlerin mi yoksa bu ikili hayatı görmezden gelen, dayatan toplumun mu daha ikiyüzlü olduğu konusunda hep yaşanan tartışmaların bir parçası olarak da okunabilir. Yine de, rol arkadaşı Depardieu’nün (her ne kadar eşcinsellikle ilgili olmasa da) son açıklamalarına kıyasla, Deneuve’ün daha makul bir noktada durduğunu söylemek mümkün.

Depardieu, 12 Ekim’den beri Fransa’da yaşanan grev ve protesto dalgasıyla ilgili olarak, filmin promosyon çalışmaları için bulunduğu Abu Dabi’de pazar günü yaptığı açıklamayla tepki toplamıştı. Emeklilik yaşını değiştirmeye yönelik yasa tasarısına tepki olarak gelişen olayları “gülünç” olarak tanımlayan oyuncu, açıklamasında her şeyin “sendikaların manipülasyonu”ndan kaynaklandığını belirtmişti.
 
İlgili Bağlantılar:
  

Etiketler: kültür sanat
İstihdam